ACTUALITATE

O firmă din Chişinău a început să fabrice lămpi cu ultraviolete care pot distruge diferite microorganisme patogene

O firmă din Chişinău, specializată în producţia corpurilor de iluminat, a început să fabrice lămpi bactericide cu ultraviolete. Acestea pot distruge, în proporţie de până la 99%, diferite microorganisme patogene. În urma unor teste, producătorii vor să vadă dacă aceste lâmpi pot omorî şi noul coronavirus. Printre cumpărători sunt atât companii cât şi utilizatori casnici.

Ideea de a crea aceste lămpi a apărut din nevoia de a oferi soluţii de dezinfectare rapidă şi sigură a încăperilor. Ele produc atât ultraviolete cât şi ozon, ceea ce creşte şansele unei dezinfectări complete. Ultravioletele distrug structura ADN a microorganismelor, ducând la moartea imediată a lor sau la incapacitatea de a se reproduce.

„Am produs o lampă de masă care este posibilitate de a dirija cu ajutorul telecomdei, de a seta timpul în funcţie de spaţiu.  Lampa UVC are un spectru de lumină începând de la 185 care produce cât şi ozonul O3 care are un impact asupra virusului, cât şi lungimea de unde 254 care să spunem că influenţează asupra structurii virusului, asupra ADN-ului”, a spus VADIM DANU, director companie.

 Lămpile cu ultraviolete se asamblează în trei secţii ale fabricii. Procesul de producţie este foarte delicat.  

„Ne aflăm în secţia de amplasare a elementelor radioeletronice pe circuite integrale suntem într-o secţia de robotizare se face robotizat amplasarea elementelor pe circuite integrale şi sudura lor pe suprafaţa circuitelor respective. Acum suntem la etapa unde avem circuitul integral curat fără elemente pe el. În procesul respectiv se aplică adezivul pentru elemente radioelectronice şi amplasarea radioelectonicilor. Acesta este deja un produs semifabricat care este la etapa respectivă. Apoi trece la etapa de amplasare a elementelor radioelectronice de mărime mare aşa să îi spunem, care se introduc manual”, a spus VADIM DANU, director companie.

Din secţia de producere robotizată a elementelor ne mutăm în secţia de producere manuală

„Aici ne aflăm la etapa finală de asamblare a lămpilor UVC, este etapa manuală unde se face asamblarea manuală a părţilor din plastic cât şi a părţilor electronice. Într-o oră dacă vorbim doar de etapa de asamblare manuală aproximativ 30-40 de bucăţi pe oră.”, a spus VADIM DANU, director companie..

O astfel de lampă se vinde cu 800 de lei. Utilizarea ei, însă, necesită o atenţie deosebită.

Pentru a dezinfecta o încăpere cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi este nevoie ca să lăsăm să funcţioneze lampa germicidă timp de o oră. Timp în care nu trebuie să ne aflăm în încăpere. Lucru care este indicat şi pe fiecare lampă întrucât razele UVC afectează pielea, dar şi ochii.