ACTUALITATE

Opinie: Dacă Parlamentul, Curtea Constituţională încalcă Legea, despre ce calitate a guvernării putem vorbi?

post-img

Calitatea guvernării în Republica Moldova a scăzut foarte mult în ultimii ani, iar asta pentru că cei care ne guvernează nu îşi exercită, fiecare în parte, atribuţiile stabilite de Constituţie. De această părere sunt invitaţii emisiunii Punctul pe AZi, care s-au referit, în special la preşedintele Igor Dodon, care, face exces de zel în procesul de exercitare a funcţiei pe care o deţine.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului Iurie Ţap se întreabă de ce avem nevoie de un prim-ministru, dacă majoritatea deciziilor le ia sau sunt anunţate de şeful statului. Acesta spune că, conform Constituţiei, puterile sunt separate în stat şi acestea trebuie să colaboreze, doar că nu într-un asemenea mod.

„Ceea ce se întâmplă este rău de tot, Preşedintele Dodon vrea să se pună la vedere, fie că vorbim despre coronavirus, fie că vorbim de Hînceşti. Este un teatru al absurdului, calitatea guvernării s-a dus peste cap. Problema Republicii Moldova din punctul meu de vedere este un gravă de tot pentru că este vorba despre criza spirituală profundă, despre care practic nu se vorbeşte. Dacă este să vorbim ce au făcut guvernările de la 1991 încoace pe această dimensiune, îmi pare rău, dar această dimensiune a rămas intactă.

Dacă Parlamentul încalcă Legea, dacă Curtea Constituţională încalcă Legea, despre ce calitate a guvernării putem vorbi? Clasa politică trebuie să fie model”, declară Iurie Ţap.

De aceeaşi părere este Alexandru Arseni, deputat în Primul Parlament, care declară că guvernanţii încalcă legea la stânga şi la dreapta.

„Domnul Dodon nu cunoaşte nici lucrul, nici probleme societăţii şi nici nu vrea să le cunoască. Este nevoie de o redeşteptare, care tot nouă ne aparţine această funcţie de a ne redeştepta, să cerem de la cei care ne guvernează să respecte Constituţia. Actualul preşedinte se ocupă cu ce vreţi, numai nu cu ce trebuie. În republică prezidenţială, preşedintele are foarte clar stabilite competenţele în Constituţie.

De câte ori preşedintele SUA a invitat la el pe preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor, sau pe primarul Washingtonului? De câte ori a invitat la şedinţe operative luni? Exclus! În asta constă guvernarea unui stat. Cei care guvernează să-şi exercite funcţiile sale, cu competenţele stabilite de Constituţie”.

De cealaltă parte, fostul vicepreşedinte al Parlamentului Valeriu Ghileţchi confirmă că Igor Dodon face exces de  zel, însă consideră că „situaţia de astăzi nu este chiar aşa de rea şi s-ar putea să fie mult mai rău”.

De asemenea, Valeriu Ghileţchi consideră că o parte din acţiunile preşedintelui Igor Dodon sunt doar acţiuni de PR, în primul rând pentru că cetăţenii acceptă una ca asta, dar şi pentru că suntem într-un an în care vor avea loc alegeri prezidenţiale.