ACTUALITATE

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Constituţiei care prevede excluderea imunităţii judecătorilor pentru actele de corupţie

Primul pas spre modificarea Constituţiei a fost făcut. Parlamentul de la Chisinau a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a legii Supreme care prevede, printre altele, excluderea imunităţii judecătorilor pentru actele de corupţie, luare de mită sau trafic de influenţă. În plus, a fost exclus termenul de 5 ani la numirea în funcţie a judecătorilor. În prima lectură, proiectul a fost votat doar de deputaţii PAS, pentru că opoziţia a părăsit sala de şedinţă.

Proiectul de modificare a Constituţiei a fost iniţiat de fosta guvernare, a fost agreat de experţii Consiliului Europei şi avizat de Comisia de la Veneţia. Proiectul prevede excluderea termenului iniţial de 5 ani la numirea în funcţie a judecătorilor.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei.„Urmare a adoptării acestui proiect judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă de către preşedintele RM la propunerea CSM”.

De asemenea, prin modificarea Constituţiei este exclusă imunitatea totală a judecătorilor. După aprobarea documentului în lectură finală, aceştia vor beneficia doar de imunitate funcţională.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „De exemplu, coruperea pasivă, traficul de influenţă, luarea de mită, precum şi infracţiunile similare nu pot fi considerate ca acte în exercitarea funcţiilor sale”.

Încă în debutul şedinţei plenare, opoziţia PSRM-PCRM a părăsit sala de şedinţe întrucât niciuna dintre iniţiativele lor nu a fost inclusă de ordinea de zi.

MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului: „Proiectul de amendare a Constituţiei, iniţiat de ei când erau la guvernare, un proiect foarte bun. Prin neparticiparea la şedinţă au sperat că vor sabota. Sabotajul nu va trece, iar dezertorii vor răspunde în faţa propriilor alegători”.

Socialiştii spun însă că vor sprijini proiectul de modificare a Constituţiei, atunci când el va fi supus votului în lectură finală şi va fi necesară o majoritate constituţională.  

VLAD BATRÎNCEA, vicepreşedintele Parlamentului: „Această modificare a constituţiei a fost discutată cu cei de la Consiliul Europei şi reprezintă o reformă adevărată a sistemului justiţiei. Conform regulamentului parlamentului proiectul în prima lectură se votează de simpla majoritate, săptămâna viitoare va fi nevoie de majoritatea constituţională şi evident că noi cei care am iniţiat această reformă a justiţiei, evident că o vom susţine”.

Potrivit legii, Constituţia Republicii Moldova poate fi modificată cu votul a două treimi dintre deputaţi. Legea intră în vigoare abia după 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.