ACTUALITATE

Parlamentul a respins proiectul de lege care separa fundaţiile caritabile de sfera politicului

post-img

Proiectul, ce venea cu modificări asupra Legii cu privire la fundaţii, nu a acumulat suficiente voturi din partea deputaţilor, pentru a fi aprobat. Proiectul urma să interzică fundaţiilor să conţină numele persoanelor de demnitate publică aflate în exerciţiul funcţiunii sau a persoanelor politice.

De asemenea, proiectul interzicea fundaţiilor să desfăşoare acţiuni în care să îşi exprime preferinţele politice sau să favorizeze vreun concurent electoral, dar şi să interzică persoanelor cu funcţii de demnitate publice sau persoanelor politice să deţină funcţii în cadrul fundaţiei.

Deputatul PAS Lilian Carp, unul din autorii proiectului de lege, spune că modificările vin să reducă riscul de utilizare a fundaţiilor caritabile în scopuri politice.

„Acest proiect de lege îşi propune să oprească corupţia electorală. Astăzi chiar nu este un secret că aceste fundaţii servesc ca un instrument pentru partidele politice să îşi ascundă banii cu care încearcă să corupă alegătorii. Cel mai josnic fapt este că se folosesc de cele mai vulnerabile pături sociale. Cel mai ruşinos este că vin televiziunile, repejor, filmează, iar unii politicienii, care din 2001 au deţinut diferite funcţii, folosesc aceste imagini ale copiilor din familiile social-vulnerabile pentru a aduna capital politic”, a declarat Lilian Carp în plenul Parlamentului.

Deputatul Octavian Ţîcu a adus şi exemple:

„Este vorba despre patru actori politici care au făcut ca viaţa noastră să fie coruptă. Vlad Plahotniuc cu Edelweiss, Renato Usatîi cu fundaţia sa, Ilan Şor cu fundaţiile sale, şi Igor Dodon cu ”Din Suflet”.  Luaţi raportul anticorupţie pentru 2017 şi o să vedeţi cum 70 de mii de dolari au ajuns de la Igor Chaika, de la Absolutbank au fost transferaţi pe contul „Din suflet””.

Deputatul socialist Vasile Bolea, însă, s-a arătat împotriva unor modificări din proiect, în special a interdicţiei ca în numele fundaţiei să fie numele vreunei persoane politice.

„Închipuiţi-vă că o persoană, care are acelaşi nume ca şi numele meu, din raionul Călăraşi, ar deschide fundaţia Bolea. Eu intuiesc că cineva ar sări şi ar încerca să blocheze activitatea acestei fundaţii, cu toate că ea nu ar avea legătură cu mine sau rudele mele. Trebuie foarte bine să  ne gândim şi să ne expunem cu privire la acele limitări care se propun în proiectul respectiv”.

La momentul dezbaterii proiectului , în sală erau doar 66 din 101 deputaţi, dintre care au votat doar 29 de deputaţi (PAS, PPDA şi unii deputaţi din PD) număr insuficient pentru a fi aprobat proiectul.