ACTUALITATE

Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, modificările la Legea cu privire la avocatură

Avocaţii pot fi reţinuţi fără acordul Consiliului Uniunii Avocaţilor în caz de infracţiuni flagrante, corupere pasivă, activă sau trafic de influenţă. Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, modificările la Legea cu privire la avocatură. Câţiva avocaţi au protestat în faţa Parlamentului şi au cerut un răgaz la adoptarea legii, pentru consultări publice.

Deputaţii au votat că, în cazul percheziţiei avocatului, să fie necesar acordul Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, dar şi la infracţiunile flagrante. De asemenea, în timpul percheziţiei, va putea fi prezent decanul Baroului sau un avocat desemnat de acesta.

OLESEA STAMATE, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi: „Formula pe care am propus-o noi, de compromis, este o formulă care se regăseşte în legislaţiile majorităţii statelor europene, este chiar o formulă care acordă mai multe garanţii avocaţilor din ţara noastră, decât garanţiile pe care le au avocaţii de exemplu în România, Portugalia, Belgia, Slovenia şi aşa mai departe”.

În timpul şedinţei Parlamentului, mai mulţi avocaţi care au intrat în grevă generală, au organizat un protest şi au cerut deputaţilor excluderea amendamentului propus de Olesea Stamate. În opinia lor, noile reglementări ar permite intimidarea şi hărţuirea avocaţilor.

DORIN POPESCU, preşedintele Uniunii Avocaţilor: „Nu putem accepta această varianta până nu vor fi organizate consultari publice şi nu va fi consultata pe larg cu avocaţii, mai mult această modificare trebuie să vină la pachet cu modificări la Codul de procedură penală, care să instituie aceleaşi garanţii”.

Ieri, Uniunea Avocaţilor a anunţat că, în semn de protest, până pe 24 ianuarie, avocaţii intră în grevă generală, cu sistarea totală a activităţii. Avocaţii care acordă asistenţă juridică garantată de stat au anunţat că îşi continuă activitatea.

Proiectul cu privire la avocatură votat azi mai prevede că judecătorii şi procurorii, cu cel puţin 10 ani vechime în funcţie, care vor dori să fie admişi în avocatură, vor susţine examenul de calificare, fiind scutiţi doar de efectuarea stagiului.