ACTUALITATE

Plecarea deputatului Ştefan Gaţcan este un motiv serios de supărare pentru socialişti, iar cei de la PRO Moldova jubilează

Plecarea deputatului Ştefan Gaţcan este un motiv serios de supărare pentru socialişti. De cealaltă parte, cei de la PRO Moldova jubilează pentru că au un deputat în plus în parlament. De fapt, acest lucru a fost prevestit de Andrian Candu care spunea, exact cu o săptămână în urmă, că, în scurt timp, vor deveni mai numeroşi.

„Un picuţ de răbdare şi în timpul cel mai apropiat se vor găsi, vor fi disponibile 51 de voturi pentru a demite acest Guvern şi numirea altui Guvern”, a spus Andrian Candu, liderul Pro Moldova.

Zis şi făcut. Încă un deputat din coaliţia PSRM-PDM a trecut în altă barcă. De la anunţul matinal şi până la miezul zilei, cei de la PRO Moldova au învinuit puterea de atacuri şi intimidări la adresa lor.

„Au fost deja câteva incidente, acum nu voi da nume dar acele persoane care inclusiv şi-au permis să încalce legea, mă adresez lor: Nu  intimidaţi, nu amenintaţi, nu treceti liniile roşii legate de persoane, familii, prieteni, colegi. Noi nu vom tolera”, a precizat Andrian Candu.

La scurt timp, cei de la PRO Moldova au adus şi probe la cele spuse. Ei au publicat imagini în care se vede cum socialiştii Vlad Batrâncea şi Corneliu Furculiţă ar intra în maşina lui Gaţcan.

„Ceea ce s-a petrecut pe podul de la Telecentru seamnă cu multe dintre episoadele "Brigada" sau "Banditkii Peterburg". Noi anii 90 i-am trecut demult”, a spus VLADIMIR CEBOTARI, deputat Partidul PRO Moldova.

Plecarea lui Gaţcan de la PSRM nu e văzută cu ochi buni de către deputaţii altor partide de opoziţie. Aceştia i-au criticat gestul, mai ales că recent, în plenul Parlamentului, a fost semnată, inclusiv de Ştefan Gaţcan, o declaraţie ce condamna traseismul politic. Cei de la PAS susţin că valul de migrări a deputaţilor socialişti nu se opreşte aici.

„Din informaţia pe care o mai am, sunt 2 care stau în rând. Se lucrează cu ei la greu şi cred că vom avea surprize într-un viitor apropiat. Până la toamnă la alegeri prezidenţiale o să vă treziţi cu 4-5 deputaţi. O să rămână Greceanîi, Batrîncea şi poate acolo 2-3, în rest aveţi mari probleme”, a scris pe Facenook LILIAN CARP, vicepreşedinte PAS.

Rândurile deputaţilor PSRM s-au rărit chiar dacă liderul informal al socialiştilor, Igor Dodon, mai că băga mâna în foc că de la ei nu va pleca nimeni.

„Eu pot să vă spun la sigur că PSRM e consolidat, echipa de 37 deputaţi şi restul, am avut şedinţe cu toţi, noi ai noştri 37 suntem împreună. Ce va face PD-ul văd că azi au plecat 4 şi din 21 au rămas 17, vor mai plecea 3-4 ţine de problema lor internă”, spunea Igor Dodon p 8 mai..

Valul plecărilor deputaţilor din majoritatea parlamentară a început după ce şase aleşi aleşi ai poporului, în frunte cu Andrian Candu, au părăsit Partidul Democrat. Ei şi-au creat propriul grup parlamentar care acum numără 15 deputaţi – toţi veniţi de la PD şi PSRM. Între timp, la Partidul Democrat au mai rămas 13 deputaţi.