ACTUALITATE

Politolog: Sunt patru scenarii după căderea Guvernului Sandu

post-img

Politologul Victor Stepaniuc spune că sunt patru scenarii politice după căderea Guvernului Sandu. În viziunea sa, cele două componente ale fostei coaliţii trebuie să încerce încă o dată să formeze o guvernare, dacă le-ar ajunge curaj să uite ceea ce s-a întâmplat astăzi.

Politologul, contactat de IPN,  crede totuşi că acest tip de guvernare are şanse minime, deoarece toţi politicienii au emoţii, le lipseşte pragmatismul, bunul simt, responsabilitatea şi experienţa politică. „Aş prefera ca această guvernare să fie resetată. Guvernul PSRM-ACUM 2. Dacă vrem să vedem succes şi lucrurile să nu degradeze în continuare, un guvern trebuie să aibă un mandat pe patru ani”, a declarat politologul.

O altă variantă, potrivit lui Victor Stepaniuc, ar fi guvernul minoritar, doar că acesta va fi instabil, va putea fi blocat de „mofturile şi ambiţiile deputaţilor care se vor afla în opoziţie”. A treia variantă ar fi „un guvern de salvare naţională”, pestriţ, dar al cărui activitate la fel riscă să fie blocată de deputaţi.

Al patrulea scenariu sunt alegerile anticipate, însă politologul atenţionează că nici PSRM, nici Blocul ACUM nu au şanse să câştige voturi în plus, deoarece nu au argumente să convingă alegătorii.

Victor Stepaniuc a mai spus c PDM sub nicio formă nu trebuie readus la guvernare. „Acest partid trebuie să stea în opoziţie, să-şi spele păcatele, să răspundă pentru crimele făcute în trecut”.

Politologul crede că actualul guvern a căzut „din cauza ambiţiilor conducătorilor, care s-au ciocnit de problema metodelor de luptă, de activitate şi lipsa de comunicare”. Felul în care a vorbit Maia Sandu în Parlament a lăsat să se înţeleagă că a fost „o lansare concretă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, pornită cu un an mai devreme şi care ar demonstra nişte ambiţii exagerate”, a mai spus Victor Stepaniuc.

În opinia sa, plecarea Guvernului Sandu demonstrează „o anumită slăbiciune şi a socialiştilor, care nu au putut preveni, ceda, nu au putut să găsească nişte metode mai inteligente pentru a se înţelege”.

Cabinetul de miniştri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moţiunea de cenzură înaintă de fracţiunea Partidului Socialiştilor a fost votată de 63 de deputaţi ai PSRM şi ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracţiunea Partidului Şor s-au abţinut de la vot.