Pompierii şi salvatorii au efectuat peste 16 mii de misiuni, în primele nouă luni ale anului 2020
Sursa foto:IGSU Vizualizari:

Pompierii şi salvatorii au efectuat peste 16 mii de misiuni, în primele nouă luni ale anului 2020

Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat 16676 de misiuni în primele 9 luni ale anului 2020. Cele mai multe intervenţii au fost realizate de Direcţia Regională Căutare Salvare nr.2 din municipiul Bălţi cu 1233 de misiuni, dar şi Direcţia Regională Căutare Salvare nr.1 cu 930 de misiuni. Conform analizei efectuate subdiviziunile IGSU au realizat 60 de misiuni pe zi.

În urma calcului efectuat s-a stabilit că 1157 de intervenţii au avut loc pentru stingerea incendiilor, 1641 de misiuni au fost realizate pentru deblocări de uşi, 1969 de ieşiri au fost pentru stingerea gunoiului, dar şi 4512 cazuri de lichidare a vegetaţiei uscate.

Potrivit unei analize efectuate de specialiştii din instituţie, cele mai de durată intervenţii în trimestrul III al anului 2020 au fost la poligonul de deşeuri Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, dar şi la lichidarea incendiului izbucnit în clădirea Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici.

Datorită acţiunilor salvatorilor şi pompierilor în primele 9 luni au au fost salvate din situaţii de risc 246 persoane, inclusiv 9 copii. Odată cu creşterea numărului de intervenţii, IGSU a înregistrat şi o creştere a numărului de apeluri false. În acest sens, peste 100 de ieşiri a echipajelor au fost la apeluri false, iar cele mai multe dintre ele au fost în municipiul Chişinău, Ungheni şi Orhei.

Din analiza datelor disponibile s-a constatat că implementarea programului de consolidare a serviciului de salvatori şi pompieri pe bază de voluntariat în sectorul rural este unul eficient. Astfel, pe parcursul a 9 luni, posturile teritoriale au efectuat 1003 misiuni ce constituie 6% din numărul total de intervenţii. Cele mai multe misiuni au fost realizate de remizele locale din Cojuşna, Onişcani, Lozova, Chişcăreni, Mândreşti, Căzăneşti şi Sipoteni.

Un segment important în realizările IGSU pentru primele 9 luni este şi aspectul acţiunilor de prevenire. Potrivit instituţiei în această perioadă au fost instruiţi în domeniul prevenirii incendiilor 93 mii de oameni din sectorul locativ, iar 1716 detectoare de fum au fost instalate în casele oamenilor în baza campaniilor de informare. Pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată şi deşeurilor, angajaţii IGSU au instruit 22 mii de oameni.

Pentru următoarea perioadă salvatorii şi pompierii IGSU vor continua misiunile de prevenire a situaţiilor de risc, dar şi vor interveni în lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale.
Similare
RECOMANDĂRI