ACTUALITATE

Precizările făcute de Agenţia Navală, despre nava reţinută de spanioli cu 10.000 de kg de haşiş

post-img

Agenţia Navală din Republica Moldova a venit cu o reacţie referitor la nava sub pavilionul RM, care a fost reţinută de autorităţile spaniole şi pe care a fost depistată o cantitate aproximativă de 10 mii kg de haşiş.

„Astfel de infracţiuni nu depind de pavilionul navei, şi sunt comise de echipajul navei şi în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activităţi ilegale.

Conform prevederilor tratatelor internaţionale din domeniul transportului maritim, în cazul infracţiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicţia şi legislaţia statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetăţenie o deţine echipajul, şi în dependenţă de situaţia geografică a navei la momentul comiterii infracţiunii, se aplică legislaţia statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

În cazul menţionat, nava se afla în apele teritoriale a Spaniei, care în situaţia dată se consideră în calitate de stat riveran şi stat port, legislaţia căruia se aplică în cazul dat. În conformitate cu prevederile Convenţiei ONU cu privire la dreptul mării (la care Republica Moldova este parte), statul riveran (sau statul port) legislaţia căruia este încălcată, poate să solicite statului de pavilion (în cazul de faţă Republica Moldova) prezentarea informaţiei necesare pentru desfăşurarea adecvată a anchetei. În scopul identificării acţiunilor ilegale săvârşite de filiera criminală, autorităţile competente din Republica Moldova, inclusiv Agenţia Navală a Republicii Moldova a acordat informaţia necesară autorităţilor antidrog din statele implicate în reţinerea navei ELG pe tot parcursul desfăşurării anchetei, care a durat aproximativ jumătate de an, şi a permis în conformitate cu prevederile tratatelor internaţionale accesul acestor autorităţi la bordul navei.

La momentul actual Agenţia Navală a Republicii Moldova, în comun cu autorităţile de forţă din Republica Moldova, ţine legătura cu autorităţile Spaniole, proprietarul şi operatorul navei, societatea de clasificare la evidenţa căreia se află nava. În procesul de executarea a atribuţiilor statului de pavilion, autorităţile competente din Republica Moldova duc o colaborare în vederea depistării şi contracarării acţiunilor ilicite în care sunt implicate navele sub Pavilionul Republicii Moldova, sau navelor indiferent de pavilion care intră în Complexul portuar Giurgiuleşti.

Agenţia Navală mai menţionează că Republicii Moldova nu se vor aplica careva sancţiuni pe plan internaţional drept rezultat a cazului menţionat în care a fost implicată o navă sub Pavilionul Republicii Moldova, datorită faptului că statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său, şi acţionează în interesul, său sau oferă suport statului legislaţia căruia a fost încălcată. 

De asemenea, Agenţia Navală a Republicii Moldova a decis să exlcludă din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova nava menţionată.
 

VIDEO. O navă sub pavilion moldovenesc, oprită cu peste 10 mii de kg de haşiş în Spania