Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Maia Sandu a avut o discuţie online cu 250 de reprezentanţi ai diplomaţiei Republicii Moldova

În ajun de Ziua Diplomatului, preşedintele Maia Sandu a avut o discuţie online cu 250 de reprezentanţi ai diplomaţiei Republicii Moldova. Maia Sandu nu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lor şi le-a spus ambasadorilor despre cât de mult este afectată imaginea statului de luptele politice interne din ultimii ani dar şi de schemele infracţionale în care sunt implicaţi unii angajaţi ai corpului diplomatic.

Preşedintele şi-a început discursul online, cu problemele interne ale Republicii Moldova, care au afectat, în mare măsură, şi politica externă.

MAIA SANDU, preşedinte al Republicii Moldova: "Nu poţi avea o politică externă eficienă şi credibilă, dacă nu ai o politică internă eficientă şi credibilă. Nu poţi obţine mari succese în plan internaţional, nu poţi atrage investiţii străine, nu poţi obţine asistenţă şi no poţi promova ţara ta, dacă politicienii de acasă sunt putred de corupţi". 

Şeful statului a avertizat că schemele infracţionale în care sunt implicaţi unii angajaţi ai corpului diplomatic trebuie să dispară. Asta după ce fostul fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguţa, a fost pus sub acuzaţie pentru trafic cu anabolizante. 

MAIA SANDU, preşedinte al Republicii Moldova: "Am un mesaj personal către acei puţini care sunt implicaţi în astfel de scheme. Încetaţi acum. Nu puneţi serviciul diplomatic şi colegii voştri în situaţii complicate. Ilegalităţile vor fi sancţionate dur". 

Premierul interimar susţine că va lua şi el măsuri pentru a opri ilegalităţile. 

AURELIU CIOCOI, premier interimar, Ministru de Externe al Republicii Moldova: "Recunosc că şi eu, dar şi colectivul Ministerul Afacerilor Externe am rămas perplecşi la ştirea care s-a difuzat acum o lună. Este adevărat că s-a mers pe încredere şi pe buna credinţă a colegilor noştri  care activează în misiunele diplomatice din afară, în ceea ce priveşte transportarea poştei diplomatice. Cazul acesta ne-a permis să face o reevaluare a regimului de transportare a poştei diplomatice. A fost elaborate un regulament dur, în acest sens. De acum încolo, toată poşta diplomatică va fi verificat la sânge, va fi stabiltă lista obiectelor care vor fi inculse în sacul diplomatic, sacul va fi sigilat, iar sigiul, în mod obligatoriu, va fi rupt doar la destinaţie". 

Maia Sandu a transmis diplomaţilor care sunt priorităţile Republicii Moldova pe plan extern. Printre acestea - promovarea exporturilor şi creşterea investiţiilor, dar şi realizarea unei colaborări mai strânse cu Diaspora. 

MAIA SANDU, preşedinte al Republicii Moldova: "Un obiectiv central al politicii noastre în plan extern va fi să dezvoltăm o politică externă în folosoul cetăţenilor. Nu este o simplă lozincă, este esenţa politicii externe". 

Printre priorităţi sunt şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Uniunea Europeană,  dar şi cu Federaţia Rusă. 

MAIA SANDU, preşedinte al Republicii Moldova: "Consider că o mare parte a eforturilor noastre diplomatice, trebuie să se concentreze anume pe construirea acestui cerc de încredere. republica Moldova-România -Ucraina. Vreau să folosim aceaste relaţii bune pentru a construi cât mai multe poduri şi la propriu şi la figurat... poduri rutiere".

Este o premieră în Republica Moldova când un preşedinte discută simultan cu întreg corpul diplomatic. Maia Sandu le-a transmis diplomaţilor că vor avea parte de tot sprijinul ei şi a ţinut să le transmită un mesaj de felicitare cu ocazia zilei profesionale, de pe 17 ianuarie.
Similare
RECOMANDĂRI