ACTUALITATE

Preşedintele Maia Sandu nu poate schimba miniştrii într-un guvern interimar, a hotărât Curtea Constituţională, după ce a examinat o sesizare a şefului statului

Preşedintele Maia Sandu nu poate schimba miniştrii într-un guvern interimar, a hotărât azi Curtea Constituţională, după ce a examinat o sesizare a şefului statului. În schimb, magistraţii i-au dat dreptate şefului statului că un guvern interimar, precum e cel actual, poate numi persoane în funcţii publice sau semna în anumite condiţii acorduri financiare internaţionale.

DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale: "Se admite parţial sesizarea depusă de doamna Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova".

Astfel, până la modificarea legii de către Parlament, Curtea a considerat necesar să stabilească o soluţie provizorie. Aşadar, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcţii de demnitate publică,altele decât miniştrii sau în funcţii publice pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleiaşi persoane sau a alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline. 

Curtea Constituţională a mai stabilit că un guvern interimar poate încheia tratate financiare internaţionale. Consilierul prezidenţial, Olesea Stamati a declarat că este o decizie care-i obligă pe actualii membrii ai cabinetului de miniştri să-şi îndeplinească responsabilităţile în plină criză politică. 

OLESEA STAMATE, consilier prezidenţial: "Aştept să văd hotărârea motivată ca să înţeleg care sunt soluţiile oferite de curte, dar din ce am înţeles, din pronunţarea dispozitivului Curtea a venit în ajutor să rezolve în situaţia de blocaj creat".
 
Decizia Curţii Constituţionale a fost salutată de liderul PSRM, Igor Dodon.

IGOR DODON, preşedinte PSRM: "Este o decizie corectă a Curţii Constituţionale de a permite guvernului interimar să numească în functiile vacante conducătorii de nivelul doi si trei: secretari de stat si directori ai departamentelor, agentiilor. Astfel nu va fi admisă blocarea activitătii institutiilor de stat. O decizie foarte corectă privind acordarea unor împuterniciri suplimentare guvernului interimar în cazul în care Parlamentul va declara instituirea stării de urgentă".

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase crede că prin hotărârea de astăzi, magistraţii au stabilit corect modul în care trebuie să funcţioneze un stat democratic în actualele condiţii.

ALEXANDRU TĂNASE,  fost preşedinte al Curţii Constituţionale: "Atunci când cineva solicită sau intenteţioneză  să facă remanieri guvernamenatele, într-un Guvern care nu mai are un mandat plenar, altceva decât permanentizarea interimatului, nu poate fi întrevăzută. Astfel, CCM foarte clar a blocat aceste perspective. Mai mult ca atât Curtea a permis într-un fel adminţînd o marjă mai mare de manevră în parte ce ţine de numirea funcţionari, dar nu şi a membrilor Guvernului".

Pe 11 ianuarie, preşedintele Maia Sandu i-a cerut Curţii Constituţionale să explice unele atribuţii ale guvernului interimar. Şeful statului a menţionat în sesizare că Guvernul, fie el şi interimar, trebuie să poată asigura administrarea statului până la numirea următorului cabinet de miniştri. Asta înseamnă posibilitatea de a face remanieri, de a elibera şi de a numi demnitari şi funcţionari publici în anumite condiţii, inclusiv de a accesa fonduri în anumite limite constituţionale.