ACTUALITATE

„Punctul pe AZI”: Guvernarea îşi imaginează că poate controla lucrurile şi în zona societăţii civile, iar Legea privind ONG-urile le stă ca un os în gât, opinii

Legea cu privire la ONG-uri trebuie votată indiferent de context, pentru că astfel am putea asigura o dezvoltare a acestui domeniu şi am investi în R. Moldova. De această opinie au fost invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, care au menţionat că temerea guvernării de la Chişinău în raport cu această lege este că nu vor putea controla societatea civilă, dar nici banii care vin din Occident pentru dezvoltarea R. Moldova.

„Se vede că Igor Dodon se teme că nu va mai putea primi pungi. Sunt prevederi care vor să dezvolte societatea civilă ce este un motor al acestei societăţi, nu înţeleg de ce Dodon încearcă să nege aportul ONG-urilor la dezvoltarea infrastructurii R. Moldova. Multă vreme acestea au implementat proiecte ce ţin de dezvoltarea infrastructurii R. Moldova. Care e problema că ONG-urile vor putea fi finanţate de resurse externe ce vor contribui la dezvoltarea R. Moldova. Este o frică poate că anumite fundaţii nu vor putea să mituiască în continuare alegătorii aşa cum s-a făcut. Lege a provocat atâtea discuţii şi după votarea acesteia în prima lectură, din păcate a fost stopată tot de fosta guvernare care se temea să le oprească Fundaţia Edelweis”, susţine preşedintele PLDM, Tudor Deliu .

Preşedintele Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, afirmă că, indiferent de faptul dacă această Lege ar fi sau nu o condiţionalitate din partea UE pentru accesarea unei noi tranşe din asistenţa macro-financiară pentru R. Moldova, această lege ar trebui votată pentru că comportă beneficii pentru societatea civilă, dar şi pentru R. Moldova. Totodată, Valeriu Munteanu susţine că poziţia actualei guvernări în raport cu această lege este dictată şi de retorica pe care o are Rusia în raport cu sectorul ONG-urilor.

„Dodon nu are rupt cordonul ombilical de la Moscova, tezele principale sunt scrise la Ambasada Federaţiei Ruse şi el şi Guvernul le execută. De la primul mandat a lui Putin el a declarat un război al ONG-urilor în Rusia. Retorica lui Dodon şi Chicu în adresa ONG-urilor le-am văzut în Federaţia Rusă anterior şi continuă. Aceste temeri ale lor este după aceaşi logică. Chiar dacă nu ar fi această condiţionalitate şi vor fi rataţi aceşti bani într-o perioadă atât de grea, oricum această lege trebuie votată, pentru că dezvoltând acest domeniu al ONG-urilor în perioade grele aceste au rezistat şi au făcut insuliţe de democraţie”, a menţionat el.

Prim-vicepreşedintele PUN, Vlad Ţurcanu, susţine că dacă am avea mai multă finaţare din Occident pentru ONG-urile din R. Moldova, atunci nici puterea lui Dodon nu ar fi aşa de mare.

„ONG-urile şi această lege le stau ca un os în gât că reprezintă o forţă. În timpurile grele societatea civilă au dus greul, acolo în ONG-uri sunt experţi, proceduri stabilite de-a lungul anilor care sunt importante ca R. Moldova să se menţină pe o linie de plutire, pe oamenii aceştia nu îi poţi manipula. Aceasta lege asigură o conexiune a unor grupuri de oameni din societatea civilă cu Occidentul, unde sunt mulţi bani pe care am putea să îi absorbim. Asta îi deranjează, ei vor să controleze fluxurile financiare din Occident, ei să îşi ia acei bani, să îşi tragă comisioane. Iar ONG-urile puternice vor putea absorbi bani din Occident pentru ca la nivelul APL-urilor, unor organizaţii să poată fi implementate anumite proiecte. Ei îşi imaginează că pot controla lucrurile şi în zona societăţii civile. Dacă am avea mai multă finaţare din Occident pentru aceste ONG-uri, atunci nici puterea lui Dodon nu ar fi aşa de mare. Este o retrimitere a unor puteri suplimentare către cetăţeni, care să nu poată fi controlaţi de către autorităţi”, aspus Vlad Ţurcanu.