ACTUALITATE

Raport al Parlamentul European. Viitoarele alegeri prezidenţiale vor fi un test pentru pentru democraţia din Republica Moldova

post-img

Deputaţii Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European sunt preocupaţi de evoluţia lentă a reformelor statului de drept şi combaterea corupţiei în Republica Moldova, care continuă să sufere de o instabilitate politică acută.

Luni, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a adoptat raportul de evaluare a implementării Acordului de Asociere al UE cu Republica Moldova, cu 56 de voturi pentru, două împotrivă şi 10 abţineri.

Textul reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a Republicii Moldova prin asociere politică, integrare economică şi reforme şi salută „angajamentul susţinut” atât de autorităţile moldoveneşti, cât şi de societate în acest proces.   De asemenea, subliniază „contribuţia constructivă a Moldovei la cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic”.

În acelaşi timp, trebuie realizat mult mai mult în ceea ce priveşte angajamentele asumate de Moldova în Acordul de Asociere cu UE, în special atunci când vine vorba de asigurarea independenţei instituţiilor de stat, prevenirea influenţei oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupţiei pe scară largă, promovarea justiţiei, consolidarea statului de drept şi îmbunătăţirea libertăţii mass-media şi a condiţiilor de viaţă ale oamenilor, se arată în text. în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, programate la 1 noiembrie anul acesta, deputaţii europeni spun că UE şi organizaţiile internaţionale relevante ar trebui să monitorizeze îndeaproape situaţia din ţară, deoarece aceste alegeri vor fi un „test pentru democraţie şi statul de drept”.

Pe fondul a ceea ce ei descriu drept „instabilitate politică acută”, deputaţii solicită autorităţilor moldoveneşti să se asigure că aceste alegeri vor fi „libere şi corecte” şi să îmbunătăţească în continuare legislaţia electorală relevantă. Aceasta este o necesitate pentru a garanta eficacitatea dreptului de vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparenţa procesului legislativ şi supravegherea democratică, care trebuie să permită un control public adecvat al activităţilor guvernului şi ale parlamentului.

Autorităţile moldoveneşti trebuie, de asemenea, să se abţină de la modificarea regulilor şi reglementărilor pentru câştiguri politice, „care se vor încheia întotdeauna prin nelinişte politică şi instabilitate care afectează angajamentul pentru reformele structurale”, spune raportul În urma unor cazuri grave de hărţuire şi şantaj, deputaţii solicită în continuare autorităţilor moldovene să consolideze şi să asigure independenţa completă a Curţii Constituţionale a ţării, pentru a garanta că nu este supusă niciunei ingerinţe politice.

Aceştia condamnă cu fermitate „presiunea enormă” la care au fost supuşi recent judecătorii Curţii atunci când au declarat neconstituţional un împrumut acordat de Rusia de 200 de milioane de euro către Moldova.

Raportul îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la cursul general lent al reformelor statului de drept în Moldova, precum şi la problemele legate de abordarea serioasă a corupţiei şi a sectoarelor mass-media şi a publicităţii extrem de politizate.

„DCFTA continuă să fie o ancoră politică şi economică esenţială pentru Republica Moldova; a condus schimbările democratice, a susţinut o agendă de reforme atât de necesară, precum şi a stimulat creşterea economică şi comercială. Dar, mai presus de toate, a adus avantaje moldovenilor şi aspiraţiilor lor legitime europene. Autorităţile trebuie să joace rolul lor în îndeplinirea acestor aspiraţii, fără ambiguitate sau nelămuriri şi, deşi, în contextul electoral viitor. Atâta timp cât politicienii moldoveni înţeleg şi îşi asumă această responsabilitate, UE va rămâne de partea lor pentru a continua integrarea politică şi economică, cu sfaturi privind proiectarea şi implementarea reformelor, cu sprijin macro-financiar şi bugetar, şi COVID-19 asistenţă aferentă. Raportul aprobat de Comisia pentru afaceri externe reafirmă angajamentul puternic al Parlamentului European de a promova un parteneriat cu Moldova construit pe aceste repere ”, a declarat raportorul Dragoş Tudorache  după vot.

Raportul va fi supus unui vot în Parlamentul European în ansamblu, în cadrul unei sesiuni plenare de la sfârşitul acestui an.