Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia consilierul premierului Ion Chicu la petiţia şi cerinţele medicului de la Spitalul Republican, infectat cu coronavirus

Un doctor de la Spitalul Republican, infectat cu noul coronavirus, a iniţiat o petiţie online prin care cere includerea unor medici în Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Mai mult, el vrea ca în fruntea ministerului Sănătăţii să fie numit un doctor, iar fostul director a Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcţie.

Iulian Namolovan este unul din cei patru medici de la Spitalul Clinic Republican din Chişinău care s-au infectat, la rândul lor, cu noul coronavirus, în timp ce se luptau pentru a salva vieţile celor care au primit acest diagnostic. 
 
„Cel mai mare spital din ţară, Spitalul Clinic Republican, a fost "decapitat" de Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi ministrul sănătăţii Republicii Moldova, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienţii şi să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital. (...) Ministrul sănătăţii NEMEDIC a prezentat acţiunile directorului nostru ca încălcare a procedurilor şi neglijenţă de serviciu în faţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale formată din NEMEDICI, care a decis să-l concedieze imediat”, se spune în textul petiţiei.
 
În petiţia lansată online, doctorul cere includerea în componenţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a cel puţin trei medici epidemiologi cu renume şi a şefilor spitalelor strategice din Republica Moldova. Medicul mai solicită şi repunerea lui Anatol Ciubotaru în funcţia de director al Spitalului Republican. Va reamintim că acesta a fost demis la începutul săptămânii. Replica executivului a venit din partea lui Vitalie Dragancea, consilier al premierului Ion Chicu.
 
 VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului Ion Chicu: „Pe platforma comisiei se regăsesc specialiştii de la ANSP şi suntem asistaţi de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Deciziile care se iau pe platforma comisiei, se iau anume urmărind obiectivele pe care ni le dictează specialiştii din sănătate. Mai este un punct acolo care viza repunerea în funcţie a fostului director şi aici vreau să menţionez că autorul petiţiei poate cere ceea ce este permis de cadrul legal”.
 
În aceeaşi petiţie, Iulian Namolovan mai cere ca la conducerea ministerului Sănătăţii să fie numit un medic care cunoaşte bine sistemul.
 
VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului Ion Chicu: „De fapt la conducere trebuie să fie un manager, asta este prioritar. Ministerul Sănătăţii are în administrare un număr mare de active valoroase, gestionează resurse financiare şi resurse umane valoroase”.
 
Contactat telefonic de TVR MOLDOVA, doctorul Iulian Namolovan a spus că se simte rău şi că nu poate vorbi, dar dacă îşi va reveni ne va oferi mai multe informaţii despre subiectele pe care le-a abordat în petiţia lui. 
Similare
RECOMANDĂRI