ACTUALITATE

Regele Ferdinand I a revenit la loc de cinste la Verejeni, raionul Teleneşti

Regele Ferdinand I a revenit la Verejeni, raionul Teleneşti. Este vorba despre refacerea bustului regelui întregitor al României Mari, distrus de sovietici după ocupaţia din 1940. Restaurarea memoriei istorice a fost posibilă datorită asociaţiei Monumentum.

Monumentul Regelui Ferdinand I a fost ridicat în 1934, la iniţiativa preotului din Verejeni, din banii localnicilor. Pe o latură a soclului era scris "Eroilor căzuţi – Patria recunoscătoare", iar pe altă parte a soclului era menţionat faptul că monumentul reprezintă şi centrul geografic al Basarabiei. La baza basoreliefului era sculptat brâul românesc. După ce au ocupat Basarabia în 1940, pentru a şterge urmele istoriei, soldaţii sovietici au tras în monument cu mitraliera. S-a mai păstrat doar postamentul.

„Bine că oamenii din sat l-au păstrat. Ştiţi, în unele localităţi se destramă tot. Au păstrat obeliscul sau chiar şi bustul? Nu, acela sovieticii l-au luat atunci, l-au nimicit totalmente, nici urmă să nu fie”, a spus SERGIU CALISTRU, profesor de limba şi literatura rusă.

Bustul din bronz al regelui a fost reconstituit de sculptorul Veaceslav Jigliţchi.

Iar Pavel Curchi a restaurat soclul din piatră. Artistul a rămas impresionat de textul imprimat pe postament.  

„Da, sigur. Aşa ceva nu am întâlnit la niciun monument să fie păstrat scrisul aşa cum a fost în acea vreme. Pur şi simplu era deteriorat de vreme, ploaie. Puţin şi-au bătut joc de el, mă rog, pe atunci, pe vremea sovietică nu se mai păstrau monumentele”, a declarat Pavel Curchi.

„Cred că, cu acest bust, cu acest însemn, verejenii devin şi un centru de cultură, pentru că ce înseamnă un bust? Sunt ca rădăcinile unui pom care ajută pământul să nu lunece la vale”, a spus Nicolae Dabija.

Monumentul a fost sfinţit de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei.

„Datoria noastră este întotdeauna să-i pomenim pe cei care au făurit marea unire, cei care au luptat pentru libertatea neamului românesc”, a spus  ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

La eveniment a fost prezent şi profesorul român de chirurgie cardiovasculară Grigore Tinică, originar din Republica Moldova,.

„De multe ori ne plângem de lipsuri, dar înaintaşii noştri, la 1918, primăvara, în condiţii extrem, extrem de grele, 01.45 au declarat unirea cu Ţara. Acum, vremurile sunt mult mai bune, dar încă acest lucru nu se întâmplă, nu se întâmplă, după părerea mea, pentru că nu avem încă oameni de stat de talia Majestăţii Sale, Regele Ferdinand I”, a spus Grigore Tinică.

Readucerea la viaţă a monumentului regelui Ferdnand I Întregitorul a fost posibilă mulţumită asociaţiei Monumentum.

„Aceste monumente, care se restabilesc pas cu pas, schimbă vectorul de gândire al populaţiei, oamenii redescoperă adevărul, înţeleg că acei eroi care sunt pe monument nu s-au jertfit în zadar şi nu au murit pentru burta lor, dar pentru vitorul ţării, pentru limba română, pentru credinţa ortodoxă”, a spus IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant, asociaţia "Monumentum".

Bustul de la Verejeni, Teleneşti, este al şaselea bust al regelui Ferdinand refăcut pe teritoriul Basarabiei. Minumente similare au fost restaurate la Nisporeni, Ialoveni, Rezina, Varniţa şi în localitatea Ţepilova, din Soroca.