Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova, la jumătate de an de la înregistrarea primului caz de COVID-19

La exact jumătate de an de la înregistrarea primului caz de COVID-19, Republica Moldova a depăşit pragul de 40 de mii de îmbolnăviri. Dintre acestea, zece mii de cazuri sunt active. Asta ne plasează în topul mondial la numărul de cazuri active raportate la o sută de mii de locuitori. Colega mea, Corina Gamurari, a analizat cifrele şi vine cu mai multe detalii.

În ultimele şase săptămâni s-a înregistrat un trend în creştere la numărul de cazuri noi. Cifrele rămân îngrijorătoare, în condiţiile în care acum patru zile am înregistrat un alt record – 632 de cazuri din 2736 de teste efectuate. Este cel mai mare număr de infectări de la confirmarea primului caz de Sars-Cov-2 în Republica Moldova, în urmă cu exact 6 luni.

Numărul de cazuri grave, dar şi numărul de decese sunt în creştere. De la începutul pandemiei am înregistrat peste o mie de victime din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus. Vestea bună este că avem mai mult de 28 de mii de pacienţi care s-au vindecat.

Timp de jumătate de an, autorităţile sanitare din Republica Moldova au făcut ceva mai mult de 221 de mii de teste, fără a testa în masă aşa cum fac alte ţări. De câteva săptămâni la rând înregistrăm cele mai multe cazuri de COVID-19 în Chişinău. Este şi cea mai mare aglomerare urbană cu riscul cel mai mare de infectare.

Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, cele mai afectate zone sunt regiunea transistreană şi raioanele Ialoveni, Edineţ, Orhei, Anenii Noi şi Rezina. Cei mai mulţi oameni infectaţi de COVID-19 au vârstele cuprinse între 50 şi 59 de ani. Totodată, femeile sunt mai vulnerabile în faţa virusului – aproape 70 la sută dintre cazurile de îmbolnăvire sunt în rândul femeilor, inclusiv 307 gravide.

Cele mai multe persoane decedate din cauza virusul Sars-Cov-2 aveau vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani. Şi numărul cadrelor medicale infectate cu noul Coronavirus a ajuns la peste 4.400.

Incidenţa bolii la un milion de locuitori, comparativ cu alte state, situează Republica Moldova pe locul 4 în lume, cu peste zece mii de cazuri, mai mult decât Luxemburg, Spania şi Suedia. Rata de risc la un milion de locuitori, comparativ cu alte state, este de 2,7 la sută.
 
Similare
RECOMANDĂRI