ACTUALITATE

Retricţiile ilegale impuse de regiunea transnistreană crează probleme în organizarea alegerilor prezidenţiale

Izolarea regiunii transnistrene crează probleme în organizarea alegerilor prezidenţiale. Restricţiile de circulaţie impuse ilegal de regimul de la Tiraspol vor face practic imposibilă deplasarea alegătorilor din stânga Nistrului la urnele de vot, care se vor afla în dreapta Nistrului. Biroul Politici de Reintegrarea intenţionează să negocieze cu partea transnistreană şi să obţină permisiunea ca alegătorii din regiune să poată trece linia de demarcaţie fără să a fi plasaţi în carantină la întoarcere.

Reprezentnaţii Biroului Politici de Reintegrarea a comunicat pentru TVR MOLDOVA că imediat după ce listă secţiilor de vot va fi gata va solicita un acord din partea Tiraspolul pentru ca alegătorii din regiune să poată vota  fără restricţii.

MESAJUL BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: „Vom solicita facilitarea regimului de trecere şi întoarcere la domiciliu a cetăţenilor cu drept de vot, cu respectarea regulilor sanitar-epidemiologice corespunzătoare şi cu monitorizarea concomitentă a dinamicii de către observatorii delegaţi din partea Comisiei Unificate de Control, Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii şi a Misiunii OSCE în Moldova”.

Reprezentnaţii Biroului de Reintegrare au făcut un apel privind eliminarea posturilor de control ce vor fi o piedică în desfăşurarea alegerilor din noiembrie.

APELUL BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: „Facem apel la reprezentantul politic de la Tiraspol şi la delegaţia transnistreană în Comisia Unificată de Control de a înceta încălcarea regimului stabilit în perimetrul de responsabilitate al forţelor de pacificare şi restrângerea nejustificată a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi evacuarea necondiţionată şi neîntârziată a impedimentelor ilicite”.

Alegătorii din stânga Nistrului au putut beneficia de mecanismul de înregistrare prealabilă. Potrivit datelor CEC, mai puţin de 200 de cetăţeni s-au înregistrat şi se estimează deschiderea a 42 de secţii de vot pentru aceşti alegători.

PAVEL POSTICA, reprezentant Promo-LEX: „Partea cea  mai importantă şi cea mai gravă care este la momentul de faţă este restricţiile de circulaţie a cetăţenilor din regiunea transnistreană, ei practic sunt blocaţi la a cel hotar administrativ. În regiunea transnistreană locuiesc peste 200 de mii de cetăţeni ai R. Moldova, care pe lângă obligaţia de a se informa despre procesul electoral, au şi dreptul de vot”.

Unii experţi cred că există riscul ca alegătorii din stânga Nistrului să fie aduşi organizat la urnele de vot.

OAZU NANTOI, expert în securitate, deputat PAS: „Se creează impresia că aici este pus accentul pe frauda din Federaţia Rusă. Dar in ceea ce priveşte participarea cetăţenilor cu cetăţenie moldovenească la scrutin: Igor Dodon este tratat cu dispreţ la Tiraspol, asta este bine cunoscut, şi in situaţia aceasta a nu poate fi vorba de Dodon şi Krasnoselski. Tentativă de a frauda alegerile prin transportare organizată poate fi organizată la indicaţia  Moscovei. Deocamdată rămâne deschisă întrebarea”.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, la urne au venit peste 37 de mii de cetăţeni din regiunea transnistreană, de 4 ori mai mult ca în  noiembrie 2014.