ACTUALITATE

România trimite 45 de militari în Africa sub egida unei misiuni europene conduse de Franţa. Ministrul francez al apărării mulţumeşte “prietenilor români”

post-img

România va contribui cu 45 de militari la Takuba Task Force din Mali, un grup operativ al Uniunii Europene condus de Franţa cu scopul de a consilia, asista şi însoţi forţele armate maliene, în coordonare cu partenerii G5-Sahel şi cu alţi actori internaţionali de pe teren. Decizia, a fost salutată de ministrul francez al apărării, Florence Parly, relatează CaleaEuropeana.ro.

“Mobilizarea europenilor în Sahel continuă: România va desfăşura 45 de soldaţi în cadrul Takuba, grupul operativ care reuneşte forţele speciale europene pentru a desfăşura operaţiuni de combatere a terorismului alături de armatele maliene. Mulţumim prietenilor noştri români pentru angajamentul lor”, a scris Parly, pe Twitter, potrivit sursei citate.

Decizia a fost aprobată de Parlamentul României ca urmare a unei scrisori din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Misiunea va fi finanţată din bugetul Ministerului Apărării Naţionale al României.

Senatorii şi deputaţii au aprobat proiectul de hotărâre privind participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021, informează Agerpres.

S-au înregistrat 346 de voturi pentru, două voturi contraşi două abţineri.

Totodată, decizia a fost motivată prin faptul că ”participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menţinerea profilului operaţional al acesteia şi va aduce vizibilitate internaţională sporită ţării noastre, alături de beneficii importante, cuantificabile politic şi politico-militar, în relaţia cu Franţa”.

Grupul operativ Takuba a fost creat printr-o declaraţie politică emisă la 27 martie 2020 de guvernele Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Mali, Nigerului, Ţărilor de Jos, Norvegiei, Portugaliei, Suediei şi Regatului Unit. Scopul este acela de a combate grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluenţa statelor Mali, Niger şi Burkina Faso.

Forţa operaţională va consilia, asista şi însoţi forţele armate maliane, în coordonare cu partenerii G5-Sahel şi cu alţi actori internaţionali de pe teren, inclusiv cu misiunea ONU MINUSMA, precum şi cu misiunile Uniunii Europene în Mali şi Niger.