ACTUALITATE

Românii din Ucraina îi solicită preşedintelui Zelenski să nu promulge Legea privind învăţământul mediu general

post-img

În data de 21 ianuarie  a.c. reprezentanţii mediului asociativ românesc i-au solicitat în cadrul unui memoriu preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să nu promulge Legea privind învăţământul mediu general. Această lege „va distruge definitiv educaţia în limba maternă a minorităţilor naţionale”, potrivit memoriului citat de Agenţia BucPress din Cernăuţi.

Reprezentanţii mediului asociativ românesc consideră că Legea privind învăţământul mediu general a fost „adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi contrar rezultatelor obţinute în cadrul puţinelor consultaţii cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituţionale la educaţie în limba maternă”, scrie Agenţia BucPress.

Volodimir Zelenski, care a fost susţinut de etnicii români la alegerile din 2019, este rugat să retrimită în parlament Legea Ucrainei privind învăţământul mediu general, „întrucât această lege îi lipseşte pe cetăţenii românofoni din Ucraina de dreptul la educaţie în limba maternă”, se spune în memoriul semnat de reprezentanţii mediului asociativ românesc din iniţiativa  Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina.

Ca şi în octombrie 2019, când Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina i-a solicitat lui Zelenski să anuleze articolul 7 al Legii Educaţiei, preşedintelui i se cere, în calitate de subiect al iniţiativei legislative, să propună modificări în art.7 din Legea educaţiei din Ucraina, precum şi a art.5 din Legea Ucrainei privind învăţământul mediu general, în conformitate cu norma constituţională prin care „cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale li se garantează dreptul la educaţie în limba maternă, conform legii”.

Memoriul reprezentanţilor mediului asociativ românesc:

„Către,

Zelenski V.O.,

Preşedintele Ucrainei

Stimate Volodimir Alexandrovici,

Subsemnaţii, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ucraina, ne adresăm către Domnia Voastră cu rugămintea să retrimiteţi în parlament Legea Ucrainei privind învăţământul mediu general, aprobată în data de 16 ianuarie 2020.

La alegerile prezidenţiale şi parlamentare, reprezentanţii comunităţii româneşti au votat cu încredere pentru schimbări europene în Ucraina, pentru care aţi militat şi Domnia Voastră. Majoritatea absolută a comunităţii româneşti a susţinut dorinţa (promisiunea electorală) exprimată de Dumneavoastră  privind modificarea legilor nedrepte ale puterii anterioare, care au restrâns drepturile minorităţilor naţionale, aşteptând din partea Dvs. sprijin în vederea  modificării scandalosului art.7 (privind limba de învăţământ) din Legea Educaţiei, din 5 septembrie 2017. Din păcate, în locul modificărilor aşteptate, Rada Supremă a mai adoptat şi Legea privind învăţământul mediu general, care va distruge definitiv educaţia în limba maternă a minorităţilor naţionale.

Această lege a fost adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi contrar rezultatelor obţinute în cadrul puţinelor consultaţii cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituţionale la educaţie în limba maternă şi nu a fost de acord cu prevederile art.5 din Legea privind învăţământul mediu general (privind limba din sistemul de educaţie). Considerăm că modelele de educaţie stabilite prin lege pentru minorităţile naţionale sunt discriminatorii şi contrare prevederilor constituţionale, câtă vreme cetăţenii Ucrainei sunt lipsiţi, de-facto,  de dreptul constituţional la limba maternă în învăţământ, ceea ce contravine prevederilor art.8, 10, 11, 22, 24, 25, 53 din Legea Fundamentală a Ucrainei, precum şi prevederilor Cartei europene a limbilor regionale şi minoritare. Aceste modele sunt în contradicţie cu  prevederile Constituţiei şi Legii Ucrainei privind prevenirea şi combaterea discriminării, în sensul stabilirii unui volum diferit de drepturi educaţionale, în funcţie de limba vorbită.

Legea Ucrainei privind învăţământul mediu general este, de asemenea, în contradicţie cu prevederile pct.5, art.13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, care menţionează că membrii comunităţii româneşti din Ucraina „au dreptul să fie instruiţi  în limba lor maternă, într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare, situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţii respective”. În acest context, atragem atenţia asupra faptului că, potrivit art.9 din Constituţie, în cazul coliziunii între tratatele internaţionale şi legislaţia internă, prevalează obligaţiile internaţionale ale Ucrainei.

Vă rugăm, Volodimir Alexandrovici, în calitate de Garant al Constituţiei, să retrimiteţi în parlament Legea Ucrainei privind învăţământul mediu general, întrucât această lege îi lipseşte pe cetăţenii românofoni din Ucraina de dreptul la educaţie în limba maternă.

Vă rugăm, în calitate de subiect al iniţiativei legislative, să propuneţi modificarea art.7 din Legea educaţiei din Ucraina, precum şi a art.5 din Legea Ucrainei privind învăţământul mediu general, în conformitate cu norma constituţională prin care “cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale li se garantează dreptul la educaţie în limba maternă, conform legii”.

Cu stimă,

Acad. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura şi literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”

Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuţi

Marin Gherman, preşedintele Centrului Media BucPress – asociaţia jurnaliştilor români din Ucraina

Vasile Rauţ, preşedintele Societăţii Golgota

Vladimir Acatrini, preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni

Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”

Mircea Pilat, preşedintele Asociaţiei ştiinţifico-pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina”.