Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ruxanda Glavan, la Punctul pe AZi: Persoanelor care revin în R. Moldova ar trebui să li se asigure testarea gratuită pentru coronavirus

Prezentă prin skype la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, Ruxanda Glavan, fost ministru al Sănătăţii, a declarat că înţelege decizia ca persoanelor care revin în Republica Moldova să nu le mai fie impusă autoizolarea, dar că este necasar ca acestora să le fie efectuate gratuit teste pentru depistarea coronavirusului.

Fostul ministru a menţionat că în ţări ca Italia sau Spania, unde există comunităţi mari de cetăţeni ai Republicii Moldova, oamenii sunt testaţi gratuiţi pentru depistarea prezenţei coronavirusului.

„Autorităţile din aceste ţări, chiar dacă au înregistrat un anumit progres, rămân vigilente. Măsurile luate fără testarea populaţiei este periculoasă”, a spus fostul minitru.

Ruzanda Glavan a declarat că evoluţiile din ultimele zile au dus Republica Moldova pe primul loc la numărul de îmbolnăviri în Europa.

„S-au oierdut trei luni, populaţia a fost sărăcită şi şi-a pierdut încredrea că autorităţile au capacitatea de a gestiona criza. Punctul de pornire nu este zero, ci este sub nivelul mării”, a declarat Ruxanda Glavan.

Şefa Catedrei de Epidemiologie de la USMF, Angela Paraschiv, a spus că, în perioada estivală, virusul este distrus de clorul din piscine, dar că acest virus nu se muiltiplică în apă.

„Virusul este un organism care supravieţuieşte în organism uman. Faptul că el se elimină din organismul omului şi ajunge în acele ape provoacă doar o rezistenţă, pentru că în apele reci virusul rezistă, dar nu mai mult de 4 zile. În ape persistă riscul de contaminare”, a spus Angela Paraschiv.

Aceasta a menţionat că unica armă care va permite controlul pandemiei este vaccinarea.

„Posibilitatea de a avea un vaccin nu este anul acesta, dar cu siguranţă va fi la anul. Imunitatea la persoane care au avut virusul este de numai trei luni, dar vaccinarea va aduce o imunitate pe o perioadă mai lungă”, a spus Angela Paraschiv. 
Similare
RECOMANDĂRI