ACTUALITATE

Sărbătoare la Mitropolia Basarabiei

Se împlinesc 19 de ani de când Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, a fost recunoscută oficial de către autorităţile din Republica Moldova, după ani de prigoană şi umilinţă. Cu aceast prilej, Preasfinţia Sa Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, astăzi, împreună cu un sobor de preoţi, un Tedeum de mulţumire.

PS ANTONIE episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Am dorit ca această zi, cum obişnuim în fiecare an să aducem mulţimire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile care au fost asupra clerificlor şi asupra credincioşilor Mitropolieie Basarabiei, pentru faptul că, un timp îndelungat cu multe încercări, cu multe judecăţi, tribunale am reuşit în cele din urmă să ne câştigăm drepturile noastre”

Preoţii au oficiat şi o slujbă de pomenire a Prea Fericitului Teoctist, fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

PS ANTONIE Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Este de datoria noastră să nu ne uităm înaintaşii noştri, să nu-i uităm pe cei care au contribuit, care s-au jertvit pentru binele nostru, pentru viitorul nostru şi pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul românesc din acest spaţiu”.

După slujbă, a fost o conferinţă la care au participat mai mulţi istorici, şi politicieni din România care au reiterat că, prin recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei, s-a făcut un act de dreptate istorică.

CLAUDIU TÂRZIU senator: „Noi am sărbătorit acest moment, după cum aţi văzut într-un cadru festiv, reamintind toată această luptă şi reamintind figura marelui Mitropolit Visarion Puiu, care a fost primul episcop de Bălţi, şi unul dintre marii luptători pentru Basarabia”.

ION NEGREI istoric: „Într-adevărt, noi suntem la o aniversare în care s-a recunoscut românilor din Basarabia un drept, un drept la conştiinţă, un drept la istorie, un drept la cultură, un drept la identitate, doar aşa putem califica hotărârea care a fost luată acum 19 ani în urmă de autorităţile Republicii Moldova”.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial la 30 iulie 2002 după un deceniu de persecuţii şi umilinţă din partea autorităţilor şi a preoţilor din jurisdicţia Patriarhiei Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul Republica Moldova în toate instanţele şi şi-a găsit dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg în 2001.

VLAD CUBREACOV jurnalist: „Ceea ce este important, este că Mitropolia Basarabiei a repurtat o victorie netă, categorică şi a demonstrat în faţa Curţii Europene că au fost încălcate două drepturi fundamentale, cele cuprinse în art. 9 şi 13 ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regimul sovietic din 1944 pană în 1992, mitropolia şi-a încetat activitatea, şi a fost înlocuită de Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică a Patriarhiei Ruse.