ACTUALITATE

Se împlinesc 6 ani de când R. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Se împlinesc 6 ani de când Republica Moldova a devenit stat asociat al Uniunii Europene. La 27 iunie 2014, împreună cu Ucraina şi Georgia, semnam Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. În aceşti 6 ani, Uniunea Europeană a contribuit enorm la modernizarea şi democratizarea Republcii Moldova şi a devenit cel mai important partener commercial.

Acordul de asociere UE- Republica Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014 şi a intrat pe deplin în vigoare pe 1 iulie 2016. Acordul a fost semnat la Bruxelles, de către premierul de atunci, Iurie Leancă. Documentul include o zonă de comerţ liber şi o agendă de asociere care are obiectivul de a stimula integrarea economică şi asocierea politică dintre Republica Moldova şi UE. Avantajele asocierii sunt incontestabile. În cei 6 ani de asociere, UE a devenit  cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova şi cel mai mare investitor din ţară.  Nu există domeniu de activitate în Republica Moldova care să nu fi beneficiat, de-a lungul timpului, de sprijin din partea Uniunii Europene.

Astfel, începând cu anul 2014, cu suportul Uniunii Europene:

- Au fost instalate sisteme de încălzire pe bază de biomasă în peste 220 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare, ieftinind încălzirea şi diversificând sursele de energie.

- A fost îmbunătăţit transportul public în municipiile Chişinău şi Bălţi, fiind procurate mijloace de transport moderne şi confortabile.

- O nouă infrastructură de aprovizionare cu apă potabilă a fost construită cu sprijinul UE iar peste 15.700 de oameni au acum acces la apă potabilă de calitate.

- UE a sprijinit, de asemenea, interconectarea reţelei de gaze dintre Republica Moldova şi România, prin construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău.  Acest proiect are ca scop consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. UE cofinanţează, de asemenea, o interconexiune permanentă a reţelei electrice cu România.

- De la semnarea acordului de asociere, 350 de conaţionali de-ai noştri din diasporă au primit asistenţă din partea UE pentru a-şi deschide propriile afaceri la întoarcere acasă.

- În ianuarie 2020, UE a lansat la Cahul şi Ungheni noul program EU4Moldova: Regiuni-cheie. UE a investit 23 milioane euro pentru a stimula dezvoltarea economică în regiunile Cahul şi Ungheni.

 UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN CIFRE:

- 220 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare au beneficiat de sisteme de încălzire pe bază de biomasă
- transport public modern în municipiile Chişinău şi Bălţi
- Infrastructură de aprovizionare cu apă potabilă (15.700 beneficiari)
- Finanţarea gazoductului Iaşi-Chişinău
- Program "EU4Moldova" 23 de milioane de euro destinate regiunilor Cahul şi Ungheni