ACTUALITATE

Securitatea europeană: România propune organizarea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina

post-img

Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a propus luni organizarea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările Uniunii Europene la Kiev pentru a demonstra solidaritatea UE cu Ucraina pe fondul concentrărilor de forţe militare ruseşti la frontiera ruso-ucraineană şi riscurile generate de aceasta la adresa securităţii europene, relatează CaleaEuropeană.ro.

“În timpul reuniunii CAE cu privire la situaţia de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziţia României privind nevoia de dialog, dar şi de descurajare. (…) Am sugerat examinarea posibilităţii organizării unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina“, a scris Aurescu, pe Twitter, potrivit sursei citate.

Şeful diplomaţiei a mai subliniat că este necesar “un progres rapid” în pregătirea unor sancţiuni “ferme şi credibile” din partea UE, după ce a făcut afirmaţii similare şi la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe europeni.

În opinia lui Aurescu, Uniunea Europeană trebuie să fie vizibilă şi vocală cu privire la situaţia de securitate din Europa şi acumulările de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, pledând din nou pentru “accelerarea pregătirii sancţiunilor” europene la adresa Moscovei, dacă regimul de la Kremlin avansează militar în Ucraina.

El a respins, asemenea omologilor săi şi a şefului diplomaţiei UE, conceptul de sfere de influenţă promovat de pe Rusia, pe care îl consideră “învechit” şi care “nu ar trebui să fie utilizat în contextul actual în contextul securităţii europene”.

Drept urmare, în concluziile adoptate luni la Bruxelles, miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au statuat că noţiunile de “sfere de influenţă” nu-şi mai au locul în secolul al XXI-lea.

Ei au reafirmat abordarea unitară a UE şi cooperarea coordonată solidă şi continuă cu Statele Unite, NATO, Ucraina şi alte ţări partenere şi au reafirmat concluziile adoptate de Consiliul European în decembrie 2021, conform cărora “orice nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive şi costuri grave”.