ACTUALITATE

Serviciul guvernamental de plăţi electronice MPay va fi dezvoltat

post-img

Ministerul Economiei a prezentat astăzi noul concept de dezvoltare a Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, în cadrul unei şedinţe publice cu participarea ministrului Anatol Usatîi, a reprezentanţilor Băncii Naţionale a Moldovei, Consiliului Economic de pe lângă Prim Ministru, ai Agenţiei de Guvernare Electronică şi comunităţii de afaceri.

Potrivit ministrului Economiei şi Infrastructurii, conceptul de dezvoltare a Serviciului MPay derivă din Foaia de parcurs a Ministerului Economiei şi Infrastructurii pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naţionale şi dezvoltare a comerţului electronic, care este implementată cu suportul USAID şi a Guvernului Suediei, pe platforma proiectului Tekwill.

 „Putem contribui esenţial la asigurarea durabilităţii economiei naţionale pe perioada crizei pandemice, dar şi creşterii economice la etapele ulterioare, la diminuarea evaziuni fiscale, combaterea corupţiei şi cel mai important, la facilitarea comerţului electronic, prin creşterea calitativă a infrastructurii de plăţi online”, a declarat Anatol Usatîi în cadrul prezentării publice.

Măsurile concrete care urmează a fi realizate pentru modernizarea multidimensională şi multifuncţională a sistemului MPay se referă la integrarea tehnică în Sistemul MPay a multitudinii de prestatori de servicii de utilităţi şi diferite servicii comerciale.

„Astăzi, în contextul crizei pandemice, dar şi pentru sprijinirea durabilă a producătorilor locali de bunuri şi servicii, avem nevoie de explorarea noilor oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, iar comerţul online este un domeniu căruia trebuie să-i acordăm o atenţie sporită. Serviciul Guvernamental de Plăţi Electronice MPay este un proiect de succes, iar extinderea funcţionalităţilor acestuia o privim ca pe o soluţie pentru producătorii locali de bunuri şi servicii, care pot să-şi acceseze clienţii prin instrumente digitale”, a adăugat ministrul Anatol Usatîi.

Sistemul MPay modernizat va fi în continuare administrat de către Agenţia de Guvernare Electronică, în calitate de posesor şi deţinător al Serviciului MPay.  De asemenea, proiectul va contribui esenţial la realizarea şi unuia din obiectivele strategice ale Băncii Naţionale a Moldovei privind sporirea nivelului de utilizare a plăţilor fără numerar, prin promovarea eficienţei, siguranţei, accesibilităţii şi caracterului inovator al plăţilor.