Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aproape 14 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA

Aproape 14 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA. Din nefericire, în societate mai persistă prejudecăţile, lipsa de informare şi mai ales discriminarea şi, de aceea, o mare parte dintre cei depistaţi pozitiv suferă în tăcere. Autorităţile au pentru următorii ani un nou program pentru controlul şi prevenirea infecţiei. Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată la 1 decembrie, în semn de solidaritate faţă de persoanele afectate. În acest an, sub sloganul "E în puterea ta să opreşti epidemia HIV!", autorităţile îndeamnă oamenii să fie mai responsabili.

Au trecut 33 de ani de când în Republica Moldova a fost diagnosticat primul pacient cu HIV SIDA, şi mai sunt destui care consideră această boală ca fiind una ruşinoasă. Infecţia cu HIV este o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global. În mare parte, cazurile sunt înregistrate în rândul celor tineri. Conform statisticii, în perioada 1 ianuarie –  31 octombrie 2020 au fost confirmate în Republica Moldova 568 de cazuri noi de infecţie.

„La moment este elaborate un nou program care sunt eforturile ţării noastre, un nou program pentru controlul infecţiei HIV şi infecţiile sexual transmisibile pentru anii 2021-2025. 05:12 MUSCĂ 05:35 Pentru a asigura un access universal la prevenire, tratament şi îngrijire de durată, fără discriminare”, a spus CONSTANTIN RÎMIŞ, secretar de stat Ministerul Sănătăţii.

„Pentru prima dată municipalitatea a alocta resurse bugetare pentru implimentarea acestui program circa 500 de mii de lei. Acţiunile sunt axate pe prevenirea HIV şi promovarea comportamentelor sigure în special în rândul tinerilor, promovarea accesului la servicii de testare binevolă şi consiliere psihologică la HIV”, a spus ANGELA CUTASEVICI, viceprimar Chişinău.

Din cele aproape 14 mii de persoane infectate cu HIV SIDA, aproape patru mii au murit. La nivel global, în ultimii 19 ani, se remarcă o scădere a numărului de cazuri  - de la 2,7 milioane în anul 2000, la 1,7 milioane în anul 2019.

Conform datelor UNAIDS, în 2019, trăiau cu HIV 38 de milioane de oameni printre care şi 1,8 milioane de copii.
Similare
RECOMANDĂRI