ACTUALITATE

Soţia unuia dintre profesorii turci răpiţi şi expulzaţi ilegal din Republica Moldova, în Turcia, susţine că este urmărită

Soţia unuia dintre profesorii turci răpiţi şi expulzaţi ilegal din Republica Moldova, în Turcia, susţine că este urmărită, după ce a decis să conteste sentinţa de condamnare a fostului director SIS, Vasile Botnari. Galina Tufekci, soţia directorului filialei din Ceadâr-Lunga a reţelei de licee "Orizont", a anunţat despre acest lucru în cadrul unei dezbateri organizate de agenţia de presă IPN.

Vina pentru expulzarea ilegală a celor şapte profesori turci şi-a asumat-o integral fostul şef al SIS-ului, Vasile Botnari. În iulie, acesta a fost sancţionat în secret de instanţa de judecată cu o amendă de 88 de mii de lei. După ce informaţia a ieşit la iveală, soţia directorul filialei din Ceadâr-Lunga a reţelei de licee "Orizont", condamnat la închisoare în Turcia, a decis să conteste decizia instanţei la Curtea de Apel.  

„Când am mers la Chişinău să depun contestaţia, din motive pe care nu le cunosc, am fost urmărită. În ce ţară trăim? Eu nu am dreptul să depun o cerere prin care să-mi apăr interesele? Cred că e clar pentru toţi că mi-au fost încălcate toate drepturile”, a spus GALINA TUFEKCI, soţia unui profesor turc, Liceul Orizont, Ceadîr Lunga .

Galina nu-şi poate, însă, explica tăcerea autorităţilor de la Chişinău în cazul acestei ilegalităţi care a distrus şapte familii.  

„Când s-a întâmplat această tragedie, 12 copii minori au rămas fără tată, dintre care şase sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Aceşti doi ani care au trecut, au fost cei mai tragici ani din viaţa mea, în primul rând, din perspectiva unei mame, deoarece copiii suferă foarte mult”, a spus GALINA TUFEKCI, soţia unui profesor turc, Liceul Orizont, Ceadîr Lunga .

„În ceea ce priveşte autorităţile, au făcut tot posibilul ca peste acest dosar al celor şapte profesori să se aştearnă praful, să uite toată lumea de această istorie”, a spus ION MANOLE, asociaţia Promo – Lex.

Ion Manole mai spune că expulzarea celor şapte profesori turci reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

„Este şi o ruşine pentru întreaga societate şi pentru întreaga ţară, Republica Moldova. Pentru că acest caz şocant pentru toată lumea a devenit un precedent foarte urât şi o istorie tristă şi dramatică pentru imaginea noastră. Într-o astfel de ţară nu te poţi simţi în siguranţă”, a precizat Ion Manole.

„Au fost avocaţi diferiţi, oameni care mi-au spus: Galina, noi nu ne putem ocupa de cazul dvs, deoarece noi vrem să mai trăim în Republica Moldova”, a spus GALINA TUFEKCI.

Pentru expulzarea ilegală a celor şapte profesori turci, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.