ACTUALITATE

Stratul de ozon începe să se vindece, spun oamenii de ştiinţă. 16 septembrie, Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon

post-img

Ziua de 16 septembrie a fost declarată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) „Ziua Internaţională a Stratului de Ozon”, în vederea marcării zilei de 16 septembrie 1987, când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viaţă”, ne reaminteşte că nu numai ozonul este crucial pentru viaţa pe Pământ, dar şi că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generaţiile viitoare.

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, exemplu unic de colaborare şi parteneriat internaţional pentru a proteja patrimoniul comun al umanităţii şi al comunităţii mondiale. Principiile colaborării internaţionale privind protecţia stratului de ozon au fost elaborate în cadrul Convenţiei de la Viena pentru protecţia stratului de ozon în 1985, care a intrat în vigoare la 2 septembrie 1988.

Datorită acestui protocol, stratul de ozon se vindecă şi se aşteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acţiona pentru reducerea hidrofluorocarbonilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potenţial puternic de încălzire climatică şi dăunătoare mediului.

Ziua Mondială a Ozonului sărbătoreşte această realizare. Arată că deciziile şi acţiunile colective, ghidate de ştiinţă, sunt singura modalitate de a rezolva crizele globale majore.

21 de articole ale Convenţiei obligă părţile semnatare să protejeze sănătatea umană şi mediul înconjurător de efectele epuizării stratului de ozon, printre care:  

  • eliminarea producţiei şi consumului de substanţe care afectează stratul de ozon;
  • aplicarea celor mai bune tehnologii de îmbunătăţire a reţinerii, recuperării, reciclării şi/sau distrugerii substanţelor cu impact negativ asupra stratului de ozon;
  • promovarea unor alternative pentru înlocuirea acestor substanţe, cât şi a produselor ce conţin substanţe distrugătoare a stratului de ozon protector - aplicarea măsurilor de control asupra substanţelor responsabile de afectarea stratului de ozon şi asupra produselor la fabricarea cărora se folosesc aceste substanţe;
  • cooperarea în domeniul ştiinţific, juridic, economic şi informaţional.

Republica Moldova s-a aliniat efortului mondial de cooperare pentru un mediu sănătos, adoptând acte legislative în domeniu din anul 1999 şi devenind parte la Convenţia de la Viena pentru protecţia stratului de ozon şi a Protocolului de la Montreal în anul 1996 (Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 966-XIII din 24. 07. 1996). Prin ratificarea Convenţiei şi a Protocolul, ţara şi-a asumat angajamentele să respecte şi să îndeplinească prevederile şi restricţiile acestor instrumente internaţionale.

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Protecţia Stratului de Ozon, Secretarul General ONU,  António Guterres a transmis un mesaj  prin care a subliniat importanţa Convenţiei de la Viena pentru protecţia stratului de ozon ca fiind primul pas în remedierea găurii din stratul de ozon al planetei.