ACTUALITATE

Trei foşti ofiţeri ai Trupelor de Carabinieri sunt acuzaţi că au aderat la o structură paramilitară separatistă din Ucraina

Trei ofiţeri, foşti angajaţi ai Trupelor de Carabinieri, sunt acuzaţi că au încălcat grav legea şi au aderat la o structură paramilitară separatistă din Ucraina. Semnalul de alarmă este tras de veteranii Asociaţiei Tiras-Tighina.

Aceştia susţin că cei trei foşti ofiţeri sunt acum în Republica Moldova şi reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat în acest caz şi spune va acţiona în cel mai scurt timp.

Generalul-maior de poliţie, Victor Catan, fost ministru de Interne, a vorbit pentru prima dată despre aceşti ofiţeri în urmă cu două săptămâni în platoul TVR Moldova. Potrivit lui, cei trei militari suspectaţi au participat în războiul de pe Nistru.
 
„Nişte ofiţeri de ai noştri au fost chemaţi la o conferinţă a cazacilor din Ucraina care au participat în Războiul de pe Nistru de partea separatiştilor în Dubăsari şi-au ucis oamenii şi au primit grade de general”, a spus VICTOR CATAN în emisiunea Punctul pe AZi.
 
Reprezentanţii Asociaţiei Tiras-Tighina au prezentat astăzi aşa-zise dovezi într-o conferinţă de presă. Ei au adus fotografii şi documente.

„Vasile Severin, Andrei Vatamaniuc, Mihail Garabovschi, apar în nişte poze la prima vedere nu s-ar întâmpla nimic dacă nu ar fi gradele de general de pe umerii acestor ofiţeri MUSCA Grade de generali ruseşti căzăceşti ucrainene deasupra uniformei statului Republica Moldova”, a declarat VASILE COSTIUC, membru Democraţia Acasă.

Ministerul Afacerilor Interne confirmă ilegalitatea comisă de cei trei  veterani. Într-un răspuns pentru TVR MOLDOVA, ministerul califică acţiunile drept provocatoare şi nu vor fi tolerate.

„MAI nu a acordat asemenea grade, iar gradele pe care ei le deţin nu corespund cu uniformelor pe care le deţin, sunt acţiuni care contravin legii.
Nu vom accepta astfel de acţiuni provocatoare. Ne-am autosesizat şi vom examina sub toate aspectele acest caz!”, se arată în reacţia MAI.

Potrivit Asociaţiei Tiras-Tighina, organizaţia paramilitară din care fac parte cei trei foşti din Republica Moldova este finanţată de Rusia şi a organizat acţiuni de destabilizare în zonele de conflict ucrainene.

„Sunt oameni care au luptat cu arma în mână la Nistru şi acum au despu jurământ credinţă unei organizaţii străine şi acum vă spun care organizaţie, Ucrainascaia Reiestrovoie Kazatstvo. Din datele noastre am luat legătura cu cei de la Kiev că această organizaţie este finanţată de federaţia rusă pentru a destabiliza situaţia din Ucraina”, a spus Vasile Costiuc.

Doi dintre aceşti militari suspectaţi au fost decoraţi de către fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti dar şi de către actualul preşedinte Igor Dodon. Ei au primit medalii pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu - în 2012 "Meritul Militar" şi în 2017, ordinul "Credinţă Patriei". Militarii mai fac parte şi dintr-o organizaţie afiliată Partidului Socialiştilor care a transmis mai multe mesaje anti-româneşti în campania pentru prezidenţiale din 2016.

„Este o organizaţie foarte periculoasă pentru Republica Moldova. Uniunea ofiţerilor din Republica Moldova chemaţi de Partidul Socialiştilor deci ei fac parte de acolo şi aici sus sunt datele lor mai departe ce vedem aici cu ce se ocupă ei şi ei scriu "Jandarmul român nu ne va fi stăpân" şi un şir de mesaje la adresa patriei mamă România iată ce se petrece în această organizaţie, cât este de radicală şi extremistă”, a spus ANATOLIE CARAMN, veteran, asociaţia Tiras-Tighina.

Asociaţia veteranilor cere ca autorităţile din Republica Moldova să se autosesizeze şi să ceară explicaţii autorităţilor din Ucraina şi din Federaţia Rusă.

SSINCRON ANATOL PETRICI, veteran, avocat: "În aşa cazuri potrivit dreptului internaţional Republica Moldova este important să ii cheme la explicaţii pe ambasadorul Ucrainei  să ii informeze şi să ceară explicaţii de ce structurile militare din Ucraine conferă grade militare la persoane din Republica Moldova dacă ţine de căzăcime din Ucraian dacă ţine de căzăcimea din F. Rusă trebuie chemat ambasadorul din F. Rusă dar sunt sigur că aşa explicaţii nu se va întâmpla".

Veteranii susţin că foştii ofiţeri ridicaţi la gradul de general de către structurile separatiste din Ucraina, s-ar afla în Republica Moldova iar  autorităţile ar trebui să îi monitorizeze atent. Potrivit surselor, ei ar încerca crearea unor structurii paramilitare căzăceşti şi pe teritoriul Republicii Moldova, fapt interzis de lege încă din anul 2010.