Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Telejurnalul TVR MOLDOVA, de şase ani în casele basarabenilor

TVR MOLDOVA sărbătoreşte 6 ani de emisie a Telejurnalului. A fost o perioadă de trudă dedicată tuturor telespectatorilor din Republicii Moldova care vor să afle mai multe despre valorile locale, valorile româneşti şi cele europene. Încă din prima zi de emisie, TVR MOLDOVA s-a ghidat după principiile unui jurnalism onest, independent, şi îşi propune şi în continuare să promoveze adevărul, limba şi cultura română. Vă invităm acum să cunoaşteţi o parte din echipa stirilor TVR MOLDOVA.

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR Moldova: "De 6 ani, cu acest microfon vă aducem în case ştiri din toate domeniile, mai vesele, mai triste, colorate sau mai sumbre, dar cel mai important, toate adevărate. Dar probabil că nu am fost sinceri până la capăt în toată această perioadă pentru că nu v-am arătat niciodată câtă muncă este în spatele unei ştiri. Astăzi, cu o relaţie de 6 ani în spate ne putem considera prieteni adevăraţi, aşa că, probabil e momentul să vă invităm în ospeţie. Haideţi cu mine să vă arăt toate etapele prin care trece o ştire, de la documentare până la butonul play din emisie". 

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Primul loc pe care vă invit să-l descoperiţi este redacţia de ştiri. Vreau să-i cunoaşteţi pe colegii mei care în fiecare zi adună evenimente de pe teren şi vin aici ca să le scrie. Aparent este un birou obişnuit, dar cu foarte mulţi oameni creativi şi muncitori. Irina Mihailici este astăzi la muncă. Ea ne aduce poveştile frumoase ale oamenilor. Irina, Buna! Ce faci?".

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: "Iată tocmai documentez o ştire. Am identificat un tânăr care cântă pe străzile Chişinăului iar banii adunaţi îi va oferi filarmonicii naţionale . Când documentezi o ştire, din câte surse o faci? Cel puţin din 2 – 3 pentru ca informaţia care ajunge la telespectatori să fie veridică şi verificată".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "O s-o lăsăm pe Irina să-şi facă treaba şi o să vă invit să o cunoaşteţi pe liuba Maxim, este noua noastră colegă. Bună, Liuba. Spunene ce impresii ai reuşit să-ţi faci despre redacţia în care munceşti acum?".

LIUBA MAXIM, reporter TVR MOLDOVA: "Abia am o săptămână şi un pic de când sunt aici, sunt impresii bune. Ştii vorba aia, îţi faci un nume şi după aia numele lucrează pentru tine. Aşa e şi despre TVR. E o televiziune care inspiră încredere".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Mulţumim şi bine ai venit în echipă. Eu vi-i prezint pe toţi colegii mei pentru că aţi văzut şi voi că toată lumea poartă mască. Regulile de protecţie pe timp de pandemie sunt respectate de toată lumea, fără excepţii, inclusiv de prezentatori. Bună Victoria! Victoria Colesnic tocmai a ieşit de la jurnalul orei 13 , spune-ne şi nouă ce fac prezentatorii între prezentarea jurnalelor". 

VICTORIA COLESNIC, prezentator TVR MOLDOVA: "Continuă munca în redacţie, pentru că sunt responsabilă de activitatea corespondenţilor din teritoriu, în acest timp trebuie să coordonez cu ei ştirile care urmează să le prezinte, cum fac această ştire ca să fie cât mai interesantă, apoi ştirile sunt editate, montate şi în emisie". 

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Mulţumim Victoria şi îţi urăm baftă pentru jurnalul următor. Noi mergem mai departe, la colega ei de birou, Svetlana Gore, care pregăteşte retrospectiva săptămânii. Bună Svetlana, cum îmbini cele două fronturi?" 

SVETLANA GORE, jurnalist TVR MOLDOVA: "Bine, e o misiune grea dar nu imposibilă, experienţa mea îmi oferă această posibilitate să pot să fiu pe două fronturi".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Spune-ne diferenţa dintre o ştire din telejurnal şi una din retrospectiva săptămânii".

SVETLANA GORE, jurnalist TVR MOLDOVA: "Dacă priveşti mai atent îţi dai seama că cea de la retrospectiva săptămânii este mai analitică, mai dezvoltată, conţine mai multe păreri, încercăm să povestim pe larg ştirea care marchează societatea".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Mult succes Svetlana, iar eu vă invit să cunoaşteţi şi cealaltă parte a redacţiei. Aici, în această mică redacţie îl găsim şi pe coordonatorul ştirilor TVR Moldova, Vasile Munteanu. Bună Vasile!".

VASILE MUNTEANU, coordonatorul Ştirilor TVR MOLDOVA: "De ce să ne privească lumea? Pentru că suntem una dintre puţinele televiziuni din R. Moldova, care aduce în casele oamenilor doar ştiri obiective, corecte şi echidistante. Suntem una dintre puţinele televiziuni libere din spaţiul dintre Prut şi Nistru care nu denaturează informaţia. Încercăm să educăm, să informăm şi să formăm societate aşa cum este firesc pentru orice televiziune din R. Moldova". 

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Adevărul e că această regulă nu este aplicată de toate televiziunile. Ei bine, eu sper că Vasile Munteanu v-a convins. Din păcate nu aţi reuşit să-i cunoaşte pe toţi colegii mei reporteri, dar cu siguranţă o să-i vedeţi la ştiri, pentru că o bună parte din ei, pregătesc, filemază, documentează ştiri pe care o să le vedeţi neapărat în telejurnal. Poveştile noastre nu se încheie în acest birou, mai avem şi altele pe care trebuie neapărat să le cunoaşteţi".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Bun venit în redacţia în care muncesc producătorii şi editorii. Aici sunt oamenii care-şi pun semnătura la propriu pe telejurnalul de la TVR Moldova, editorul are grijă de acurateţea textelor, ca nu cumva să se strecoare o greşeală, iar producătorul este cel care urmăreşte toate evenimentele şi are grijă ca ordinea acestora în telejurnal şi să aibă o consecutivitate. Astăzi, de acest lucru se ocupă Ruslan Grabari. Spune-ne cum decizi care e ştirea care-ţi deschide jurnalul?".

RUSLAN GRABARI, producător TVR MOLDOVA: "Să ştii că avem dezbateri, aici pe interior. E o misiune dificilă, probabil e întrebarea zilei, cu ce deschid eu jurnalul. Încerc să mă detaşez, să fiu simplu telespectator, îmi imaginez cum stau în fotoliu şi mă gândesc care-i ştirea de impact.  Cheia succesului e prima ştire, dacă începi cu stângul, telespectatorul te taxează, schimbă postul. Eu nu o să te întreb astăzi cu ce ştire începi pentru că o să vă las pe Dvs să urmăriţi Telejurnal de Moldova. Vă invit mai departe să vedeţi tehnic cum se montează o ştire". 

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Biroul editorilor de imagine, este locul unde textul, sunetul şi imaginea sunt adunate şi formează împreună un tot întreg. Chiar în aceste momente, Olga Sarivan şi colegul nostru Mihai montează o ştire". 

OLGA SARIVAN, reporter TVR MOLDOVA: "Spune-ne când o ştire este gata pentru montaj? După ce mergem la eveniment, venim în redacţie şi scriem textul. E verificat de editor, după care mergem în cabina de sunet şi venim aici unde se întâmplă magia. Pentru că de cele mai multe ori, sau chiar mereu, imaginea vorbeşte mai mult decât o mie de cuvinte. De imagine are grijă inclusiv editorul de imagine, iar Mihai ne va spune cum începe editarea unei ştiri şi cam în cât timp reuşeşti să faci o ştire?".

MIHAI SĂRĂCUŢĂ, editor de imagine: "Nu există o limită de timp în care trebuie să facem ştirea dar misiunea noastră este să o facem cât mai rapid pentru ca telespectatorii să fie la curent cu ce se petrece în ţară".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Se lucrează contra cronometru  aici în redacţia TVR Moldova, iar ca imaginea să ajungă în montaj e nevoie de mâna cameramanilor. Cei pe care de cele mai multe ori nu o să-i vedeţi, pentru că stau în spatele camerelor. Haideţi să-i cunoaşteţi" 

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Acest card de memorie este suportul pe care imaginile de pe teren ajung în montaj şi este cel mai mic element care se găseşte în geanta unui operator de imagine. El este colegul nostru Vadim Druţa şi o să-l rugăm să ne prezinte ce conţine geanta unui operator de imagine .... pe speed ...".

VADIM DRUŢA, operator de imagine: "Aici avem camera cu care mergem la filmări, e camera de teren, aici e acumulatorul, cablul pentru sunet, aici conectăm camera şi aici stickul. Suntem gata de filmare. Cât timp îţi ia să pregăteşti camera? Nu mult, 30-40 de secunde. Şi o să te mai rog, Vadim să ne spui despre echipamentul care face posibil ca imaginea de pe teren să ajungă pe ecranele televizoarelor. Avem live-ul, se pune acumulatorul, se conectează şi printr-un singur cablu conectăm la cameră".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "Iar semnalul de pe acest dispozitiv este preluat de colegii din regie. Regia este ultima destinaţie a imaginilor până ca acestea să ajungă în casele dvs, iar pe colegii de acolo şi munca acestora vă ivit să o cunoaşteţi în continuare".

"Este se aude, mai avem 2 minute până la live îţi dau emisia în căşti. Play  - atenţie camera 5. Bună seara şi bine v-am găsit la telejurnal iată principalele subiecte ale ediţiei – play!".

IRINA BEJENARU, jurnalist TVR MOLDOVA: "A început Telejurnalul semn că toate ştirile sunt gata, iar colegii mei de la TVR Moldova şi-au făcut şi astăzi treaba de minune. E probabil cel mai important pupitru, e ultima etapă din procesul de creare a ştirilor aşa că e foarte important ca aici să fie linişte aşa încât colegii mei să vă poată aduce în case telejurnalul fără erori tehnice".
Similare
RECOMANDĂRI