Vicepremierul pentru reintegrare şi ministrul Apărării au inspectat posturile ilegale instalate de Tiraspol în localităţi din raionul Dubăsari
Vizualizari:

Vicepremierul pentru reintegrare şi ministrul Apărării au inspectat posturile ilegale instalate de Tiraspol în localităţi din raionul Dubăsari

După tensionarea situaţiei în Zona de Securitate, urmare a interzicerii de către separatiştii din Tiraspol a circulaţiei cetăţenilor între cele două maluri ale Nistrului, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, şi ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, au efectuat o vizită în localităţile de pe platoul Cocieri, pentru a se documenta la faţa locului cu situaţia creată.

Miercuri şi joi, Biroul pentru Reintegrare a primit multiple sesizări că, începând de ziua de 1 iulie 2020, un număr impunător de persoane nu pot ieşi din regiunea transnistreană, transmite MOLDPRES.

Drept urmare, mai multe proteste au fost organizate, iar persoanele nemulţumite au blocat podul Râbniţa-Rezina şi s-au plâns pe imposibilitatea de deplasare, inclusiv în localităţile Dubăsari şi Varniţa, şi pe barierele impuse la libera circulaţie de către Tiraspol. Una dintre cele mai afectate zone este Platoul Cocieri, localităţile situate aici fiind încercuite de posturi mobile şi fixe instalate ilegal de către Tiraspol, cu prezenţa aşa-zişilor grăniceri.

Vizita la faţa locului a avut menirea de a aprecia rolul pacificatorilor şi situaţia reală pe teren, precum şi de a verifica repetat caracterul acţiunilor Tiraspolului şi problemele cu care se confruntă cetăţenii din această zonă.

„Aceste persoane blochează circulaţia cu diferite instalaţii şi automobile şi încearcă să-şi atribuie prerogative ilegale de control şi evidenţă a persoanelor. Am vrut să ne documentăm la faţa locului cu acţiunile unilaterale ale Tiraspolului şi să sesizăm în mod repetat mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi a documentelor statutare de către Tiraspol”, a declarat Cristina Lesnic.

La rândul său, ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, a dispus documentarea de către reprezentanţii Chişinăului în forţele de menţinere a păcii a acţiunilor Tiraspolului şi sesizarea organelor de drept pentru a fi calificate din punct de vedere legal.

În perioada situaţiei de urgenţă provocată de pandemia de COVID-19, Tiraspolul a instalat unilateral nu mai puţin de 37 de posturi de control ilegale în jurul localităţilor subordonate autorităţilor constituţionale. Astfel de acţiuni împiedică libera circulaţie a cca 50 mii de locuitori din 11 localităţi şi intenţionat tensionează situaţia din Zona de Securitate.

Similare
RECOMANDĂRI