ACTUALITATE

VIDEO. Şapte localităţi din Republica Moldova au semnat o declaraţie de unire cu România

Mai aproape de un vis comun. Tot mai multe localităţi din Republica Moldova adoptă Declaraţia de Unire cu România. De la aniversarea Micii Uniri pe 24 ianuarie, şapte sate au semnat deja documentul simbol prin îşi exprimă dorinţa de reunire cu fraţii de peste Prut.

Comuna Ruseştii Noi, din raionul Ialoveni, a fost una dintre primele localităţi din Republica Moldova care a adoptat declaraţia de unire. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului Local.

„Am avut posibilitatea să facem această declaraţie în acea zi simbolică 24 ianuarie, Mica Unire a principatelor. M-am mirat, deoarece la şedinţa care este publică erau şi oameni din sat au semnat şi ei care au fost la această şedinţă şi toţi consilierii, unanim au votat, au semnat”, a declarat primarul de Ruseştii Noi, Pavel Codreanu.

Deşi e doar o declaraţie simbol, este un prim pas spre realizarea visului românilor de pretutindeni – Marea Unire. Marii Uniri din 1 decembrie, MUSCA viitorul nostru e numai în Uniunea Europeană, numai în România.
 
Documentul are o valoare deosebită pentru Ruseştii Noi care deja s-a înfrăţit cu două localităţi de peste Prut, stabilind relaţii economice, sociale şi culturale. Dar contribuţia României la dezvoltarea comunităţii este mult mai mare.

Chiar daca stiu că drumul spre unire e lung, locuitorii comunei susţin iniţiativa şi speră la un viitor mai bun.

Prima Declaraţie de Unire a fost adoptată pe 24 ianuarie 2018 de comuna Parcova, din raionul Edineţ, fiind urmată de alte şase localităţi. În document se spune că se face "Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie, ca fiii şi nepoţii să se bucure de un viitor de libertate şi avuţie. Iar unirea simbolică de azi să fie un pas hotărâtor spre Unirea deplină, când nu va mai fi graniţă pe Prut". Iniţiativa aparţine Platformei Civice "Acţiunea 2012" care îşi propune ca 100 de localităţi să adopte acestă declaratie în anul Centenarului Marii Unirii.