ACTUALITATE

Visăm la inovaţii importante dar tăiem, fără milă, din finanţarea cercetătorilor

Visăm la inovaţii importante dar tăiem, fără milă, din finanţarea cercetătorilor. În această situaţie au ajuns mii de oameni de ştiinţă din Republica Moldova, ale căror proiecte de cercetare nu au fost acceptate. Concursul de selecţie a acestor proiecte a fost organizat de Agenţia Naţională de Cercetare şi Dezvoltare, instituţie recent creată. Din cele 249 de proiecte depuse, numai 167 au fost acceptate. Restul cercetătorilor, ale căror studii au fost respinse, s-au pomenit şomeri iar institutele unde îşi desfăşoară activitatea riscă să se închidă.

Institutul de Istorie a depus trei proiecte la concursul "Program de Stat (2020-2023)". Cercetătorii îşi propuneau să elaboreze "Tratatul Academic de Istorie Naţională", lucrare din 5 volume. A trecut, însă, doar primul proiect, care presupune realizarea a numai două sinteze. Autorii sunt indignaţi de felul în care s-a desfăşurat concursul, mai ales după ce conducerea Agenţiei Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare a decis să taie 30% din bugetul acordat tuturor studiilor.
 
Echipa lui Igor Cereteu e formată din 28 de cercetători care, acum, nu mai stiu dacă au de lucru sau nu. Situaţia e cu mult mai gravă, însă, în cazul cercetătorilor care s-au pomenit cu proiectele respinse.
 
Valoarea celor trei proiecte depuse de Institutul de Istorie a fost de  puţin peste 7 milioane de lei. Administraţia institutului spune că procesul de organizare a concursului este defectuos, iar condiţiile sunt vag stabilite. Consecinţele vor fi grave, mai spun reprezentanţii institutului. Riscăm să pierdem şi puţinii cercetători care sunt.
 
Mai mult, unii experţi independenţi din acest domeniu spun că s-ar fi produs grave erori la modul de evaluare a proiectelor.
 
S-au depus şi 108 contestanţii în acest sens, însă au fost respinse în bloc. De cealaltă parte, Agenţia respinge acuzaţiile şi dă asigurări că nu au fost abateri de la lege în defăşurarea concursului. Cât despre reducerea finanţării cu 30%...
 
Ministrul Educaţiei le dă dreptate, parţial, cercetătorilor. Potrivit oficialului, de vină ar fi reforma din acest domeniu realizată în 2017.
 
În aceste condiţii, experţii susţin că, în următorii patru ani, finanţarea cercetării se va reduce până la 0,2% din PIB, în timp ce media UE este de peste 2%. Totodată, în Republica Moldova cheltuielile pentru cercetare şi inovare pe fiecare specialist sunt de circa 80 de ori mai mici decât media Uniunii Europene. Concursul "Program de stat 2020-2023" este organizat pentru prima dată. Suma totală alocată grupurilor de cercetători este de circa 222 de milioane de lei.