ACTUALITATE

Zeci de angajaţi de la Calea Ferată a Republicii Moldova au protestat în faţa Parlamentului

Zeci de angajaţi de la Calea Ferată a Republicii Moldova au protestat, astăzi în faţa Parlamentului. Eu au cerut achitarea salariilor pe care nu le-au primit de 4-5 luni şi demisia directorului general al CFM, Adrian Onceanu. Manifestanţii au trimis şi petiţii Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei.

La protest au venit angajaţi ai Căilor Ferate din toată Republica Moldova. Ei au cerut să le fie achitate restanţele salariale care sunt de aproximativ 100 de milioane de lei. 

"Salariul nu primim din octombrie şi salariul la noi tare îi mic. Mulţumim la copii că ne ajută, soţia îi la pensie, pe pensie şi cu ce ne dau copii.  Nu noi să ajutăm copii, dar copii ne ajută pe noi. Vrem restanţele pe salarii şi să se reguleze întrebarea, că noi  muncim, dar muncim pentru plăcere se primeşte. -Cum supraveţuim dumneavoastră, în condiţiile în care nu aveţi bani? -Păi ne descurcăm cumva, ce nu ştiţi că Moldova e ţara minunilor, ne descurcăm fiecare cum poate". 

Angajaţii Căilor Ferate spun că situaţia de la întreprindere e dezastruoasă.

IGOR LUCHIAŞCIUC  şef adjunct Staţia Ocniţa: "Este o problemă foarte mare, pentru că dacă s-ar opri  combustibil nu vom avea, gaz lichefiat nu vom avea nu va putea fi adus. Noi de 4 luni activăm fără salarii, dar în fiecare ieşim la serviciu primim trenuri, le împărţim, exportul s-ar opri, vă închipuiţi ce e aceasta?" 

Întreprinderea CFM duce acum o lipsă acută de angajaţi, spun protestatarii.

IGOR LUCHIAŞCIUC  şef adjunct Staţia Ocniţa: "Oamenii se dezamăgesc muncitori şi se eliberează de la Calea Ferată şi noi mâine, poimâine nu vom avea specialişti, dar ca să creşti un specialist de Calea Ferată e nevoie de minimum 3, 5 ani, nemai vorbind de un conducător şi noi tot ne uităm că nu suntem conduşi de un specialist în domeniu". 

În faţa protestarilor au ieşit doi deputati care fac parte din Comisia care anchetează situaţia de la Calea Ferată, Oleg Lipskii de la Partidul Socialiştilor şi Alexandru Slusari de la Platforma "Demnitate şi Adevăr". 

ALEXANDRU SLUSARI deputat Platforma DA: "Nu mă voi referi la aspectele politice, la cine şi de ce a falimentat. Domnul Lipskii a spus că ea (întreprinderea CFM)a fost "mulsă". Eu pot să vă spun că ea în continuare este "mulsă". Şi trebuie să spunem adevărul, pentru că toţi cei care au fost la putere, inclusiv actuala conducere, fac acest lucru". 

Angajaţii CFM au trimis petiţii Guvernului, Parlamentui şi Preşedinţiei.

ANDREI SPÎNU secretar de Stat Preşedinţie: "Subiectul dat este discutat în cadrul Presedintiei de ceva timp, este pregătit pentru viitoarea şedinţă a Comsiei de Securitate, la care se va discuta situaţia de la Calea Fetată de la CFM, la fel regretăm că insituţiile nu şi-au făcut treaba referitor la situaţia de la Calea Ferată".

Deocamdată, conducerea CFM nu a reacţinat. La începutul lunii februarie, prim-vicedirectorul, Vitalie Mucan a declarat că întreprinderea trece printr-un proces amplu de restructurare şi a promis că actuala criză va fi depăşită dacă nu se vor pune piedici.