ACTUALITATE

Zeci de bugetari, membri ai Confederaţiei Sindicatelor din Republica Moldova, au protestat la Parlament

Zeci de bugetari, membri ai Confederaţiei Sindicatelor din Republica Moldova, au protestat azi la Parlament, indignaţi că nu vor beneficia de prima anuală, cunoscută şi ca al treisprezecelea salariu. Ei au cerut deputaţilor să respecte Legea cu privire la salarizare şi să respingă amendamentul guvernului privind anularea primelor pe care urmau să le primească pentru anul trecut,. De cealată parte, reprezentanţii majorităţii parlamentare susţin că vor fi acordate doar sporurile salariale pentru acest an, pentru că de cele de anul trecut ar fi responsabilă fosta guvernare.

Protestatarii s-au adunat în faţa Legislativului înainte ca deputaţii să intre în şedinţă. Ei le-au cerut parlamentarilor să includă în legea bugetului de stat pe anul viitor primele anuale ce urmau a fi acordate pentru 2020.

„Pe vremuri, pe când aveam o leafă lunară de 120, ne permiteam să ne cumpărăm, palton, cizme, lemne de foc. Acum ori cizme, ori lemne de foc. Ne mai vorbind de medicamente. Nu se poate aşa de trăit. Avem probleme, avem familie. Preţurile cresc, dar salariul rămâne acelaşi. În toate ţările cultura şi educaţia se pune pe primul loc, dar la noi s enheglijează complet. Suntem de la Ungheni şi solicităm respectarea legii 270 de acordare a premiului anual către toţi bugetarii. Aceşti bani sunt meritaţi de către toţi cei din sistemul bugetar, mai ales că avem foarte multe cheltuieli pe care trebuie să le facem ca angajaţi ai statului”.

PETRU CHIRIAC, vicepreşedinte, Confederaţia Naţională a Sindicatelor: „Acest lucru a fost tegiversat din an de an, motivându-se că nu sunt bani. În 2019 au spus că nu avem bani, înh 2020 am intrat în pandemie şi iar nu sunt bani”.

Sindicaliştii cer identificarea surselor financiare necesare pentru cei peste 150 de mii de bugetari.

IGOR ZUBCU, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor: „Este nevoie de peste 600 de milioane de lei pentru plata primelor. Este vorba de un premiu nu de stimulare, nu stimulativ. Este un premiu de apreciere a muncii pe parcursul unui an. O componentă a sistemului de salarizare”.

În timpul protestelor, câţiva reprezentanţi ai Condeferaţiei Sindicatelor au negociat în Parlament timp de aproape o oră cu membrii comisiilor de specialitate.

GHENADIE DONOS, şeful Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei: „Nu aş dori ca să lungim această activitate de stradă. Sper ca mesajele pe care le-am transmis destul de explicit să fie auzite”.

Preşedintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că vor fi acordate primele pentru acest an şi a precizat că răspunzători pentru cele de anul trecut sunt reprezentanţii fostei guvernări.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Premiul anual va fi dat pentru anul 2021. Pentru anul 2020, socialiştii şi Chicu nu au plătit acel premiu. Eu vă invit să-i întrebaţi pe Dodon, Chicu, Greceanâi, unde-s banii pentru 2020”.

Într-un mesaj pe o platformă de comunicare, fostul premier, Ion Chicu a declarat că fosta guvernare ar fi majorat suficient bugetul pentru acest an pentru ca actuala guvernare să poată plăti şi primele pentru anul trecut.