ACTUALITATE

Zeci de mii de litri de motorină, sustrase sistematic din locomotivele CFM. În schemă erau implicaţi mecanici, dar şi mai mulţi şefi

post-img

O schemă infracţională, prin care angajaţi ai Î.S. „Calea Ferată”, sustrăgeau sistematic motorină din locomotive, a fost depistată în urma unor investigaţii. Astăzi, procurorii anticorupţie, Oficiul Nord, şi colaboratorii CNA din nordul ţării au descins în cadrul Depoului de Locomotive Bălţi al ÎS ”Calea Ferată din Moldova” într-o cauză penală pornită pe fapte de delapidarea a averii străine şi corupere pasivă.

Potrivit informaţiilor, mecanicii de locomotivă angajaţi ai ”Depoului de locomotive Bălţi” din cadrul CFM, sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 litri, pe parcursul unui serviciu.

Ulterior, vindeau motorina prin intermediul a doi cumpărători din s. Răuţel r-nul Făleşti. Cel care le proteja activitatea era chiar şeful adjunct al instituţiei vizate, iar în schimb pretindea şi primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1500 lei. 

Despre această schemă infracţională cunoştea şi şeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliţie Făleşti al IGP, care era obligat să curme acţiunile criminale ale persoanelor menţionate. Acesta, însă, săptămânal pretindea, accepta şi primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, bani şi motorină în valoare şi cantităţi nestabilite la moment de către organului de urmărire penală. 

Din momentul pornirii urmăririi penale şi monitorizării activităţii infracţionale a fost documentată sustragerea aproximativ a 25 mii litri de motorină în sumă de 400 mii lei, fiind prejudiciată de această sumă Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”.

În urma operaţiunilor realizate astăzi, au fost reţinute 8 persoane, pentru un termen de 72 de ore.

Este vorba de 4 mecanici de locomotivă, 2 persoane civile (cumpărători), şeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălţi şi şeful Postului de poliţie din localitatea undeva avea loc infracţiunea.

Pentru delapidarea averii străine, cei vizaţi riscă amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Pentru corupere pasivă,  Codul Penal prevede închisoare de până la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.