Ai Carte Ai Parte

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Amintiri despre viaţa şi opera lui Ion Creangă

Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveştilor sau povestirilor scrise, Ion Creangă este considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai de vază reprezentanţi ai clasicii literaturii române, în special datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

Data naşterii lui Ion Creangă este incertă. El însuşi afirmă în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837. O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unui act pentru nou-născuţi din Humuleşti. Tinereţea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale Amintiri din copilărie. În 1847 începe şcoala de pe lângă biserică din satul natal. În 1853 este înscris la Şcoala Domnească de la Tîrgu Neamţ sub numele Ştefănescu Ion, unde îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu. La dorinţa mamei, care şi-a dorit să-l facă preot, este înscris la Şcoala catihetică din Fălticeni. Aici apare sub numele de Ion Creangă, pe care l-a păstrat tot restul vieţii. După desfiinţarea şcolii din Fălticeni, pleacă la Iaşi, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola.
 
În 1864, Creangă intră la Şcoala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta îl aprecia foarte mult şi l-a numit învăţător la Şcoala primară nr. 1 din Iaşi. În 1875, îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, atunci revizor şcolar la Iaşi şi Vaslui, cu care se împrieteneşte. Între 1875 şi 1883, la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale.
 
În primul volum postum sunt publicate basmele. Culese din gura poporului de către un povestitor care însuşi crescuse în mijlocul lumii din sate, ele au un farmec deosebit, construcţii şi gândiri ciudate care se vor personifica în Ivan Turbincă. A doua categorie de lucrări a lui Creangă o formează anecdotele, povestiri cu dezvoltări lungi, cu o intrigă bine condusă şi cu subiecte cel mai adesea din istoria contemporană lui.
 
Amintirile din copilărie reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputaţia de mare prozator. Alcătuirea frazelor, scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea naraţiunii şi sinceritatea cu care povesteşte cele mai intime detalii ale vieţii lui de copil, fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române. Totodată, „Amintiri din copilărie” este un film românesc din 1964 regizat de Elisabeta Bostan, care are la bază opera lui Ion Creangă.
 
Printre cele mai cunoscute poveşti şi povestiri ale lui Ion Creangă se numără Capra cu trei iezi, Dănilă Prepeleac, Fata babei şi fata moşneagului, Făt Frumos, fiul iepei, Povestea lui Harap-Alb, Ivan Turbincă, Cinci pâini, Inul şi cămeşa, Păcală, Prostia omenească, Ursul păcălit de vulpe şi altele.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.