Ai Carte Ai Parte

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - George Coşbuc, poet, critic literar şi traducător român

„Limba e singura avere comună a unui popor”, spunea George Coşbuc, poet, critic literar şi traducător român, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

Poezia sa aparţine patrimoniului cultural naţional şi deşi este considerat un poet care a scris poezii populare, creaţia sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârşit şi un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele şcolare nici în ziua de azi. Autorul a tradus foarte mult din lirica străină şi a introdus în poezia română specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul. A oferit, de asemenea, o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie.

George Coşbuc s-a născut al optulea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coşbuc şi ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu. Copilăria şi-o petrece în Hordoul natal, în orizontul mitic al lumii satului, în tovărăşia basmelor povestite de mama sa. Începe să scrie versuri şi activează în Societatea de lectură Virtus Romana Rediviva a gimnaziului năsăudean, încă din clasa a V-a, ca membru extraordinar. În clasa a VII-a, George Coşbuc este ales vicepreşedinte al societăţii, iar la 2 octombrie 1883 devine preşedinte. Publică în paginile revistei Muza someşeană primele poezii, citeşte la şedinţele societăţii traduceri din Friedrich Rückert, Sándor Petőfi şi o poveste populară, în 600 de versuri, intitulată Pepelea din cenuşă.

Debutul publicistic propriu-zis se produce în 1884, când revista Tribuna din Sibiu îi publică sub pseudonimul C. Boşcu, snoava versificată Filosofii şi plugarii. În august 1887, ajunge la Sibiu, unde va rămâne până în 1889. La mijlocul lunii decembrie a aceluiaşi an,  Titu Maiorescu l-a primit în şedinţa Junimii, ardeleanul citind, alături de Ion Luca Caragiale.
 
În 1893 îi apare primul volum de versuri, Balade şi idile; editează în colaborare cu Ion Luca Caragiale şi Ioan Slavici, revista Vatra. Printre cele mai renumite poezii ale lui George Coşbuc se numără Sosirea Rândunicii, Crăiasa Zânelor, Doina, Iarna pe uliţă, La Oglindă, Zâna Pădurii şi altele.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.