Ai Carte Ai Parte

”AI CARTE, AI PARTE” George Călinescu - enciclopedie a literaturii române

„Numai cei care nu pot să iubească, îmbătrânesc şi mor”. Acesta a fost crezul lui George Călinescu, o personalitate enciclopedică a culturii şi literaturii române, critic, istoric literar, scriitor, publicist şi membru titular activ al Academiei Române.

S-a născut la 19 iunie 1899, în Bucureşti, ca fiu al Mariei Vişan, fiind înfiat de familia lui Constantin Călinescu din Iaşi. A făcut studii de filologie şi de paleografie la Facultatea de Litere din Bucureşti, între 1919 şi 1923. Încă din primul an al facultăţii are diverse colaborări la reviste literare - debutează în ,,Sburătorul” cu versuri şi aforisme şi este custode la biblioteca facultăţii şi paleograf la Arhivele Statului.
 
După ce îşi ia licenţa în Litere, în 1923, devine profesor de limba italiană pe la diverse licee bucureştene şi timişorene, apoi pleacă la Roma, pentru doi ani, cu o bursă oferită de Academia din România, fondată de profesorul şi istoricul Vasile Pîrvan. În 1926 se mută cu chirie într-o casă din Bucureşti, obţine o detaşare la Liceul Gheorghe Şincai şi citeşte pentru prima oară la cenaclul lui Eugen Lovinescu, Sburătorul. Din 1931 devine profesor definitiv de literatură română. În 1933 va inaugura în Adevărul literar şi artistic rubrica celebră ,,Cronica mizantropului”, care va da titlul cărţii de eseuri.
 
"Enigma Otiliei", un roman de tip balzacian scris în anul 1938, este una dintre cele mai cunoscute opere semnate de George Călinescu. Felix şi Otilia este un film românesc din 1972, regizat de Iulian Mihu, realizat după romanul lui Călinescu.
 
Felix Sima, un tânăr de 18 ani, vine în Bucureşti la unchiul său Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de Medicină. Ajuns la adresa indicată, Otilia, fata vitregă a bătrânului, îl întâlneşte. Între Felix şi Otilia se clădeşte o relaţie de profundă prietenie şi ataşament. Felix îi mărturiseşte iubirea, însă Otilia priveşte totul în mod copilăresc. Grija sa pentru Felix pare mai mult a unei surori. Tânărul îşi pune pe hârtie toate sentimentele, trimiţându-i Otiliei scrisoarea, însă ea nu-i dă nici un răspuns. Leonida Pascalopol este un moşier aristocrat, îndrăgostit de Otilia. Într-un final cei doi se căsătoresc şi pleacă împreună la Paris. Felix, cu ocazia războiului, devine doctor, apoi profesor universitar şi se căsătoreşte bine, intrând în cercuri înalte. Se întâlneşte întâmplător cu Pascalopol în tren şi află că acesta a divorţat de Otilia, ea fiind acum căsătorită cu un om bogat din Buenos Aires.

 Romanele ,,Cartea nunţii” (1933), “Bietul Ioanide” (1953) şi “Scrinul negru” (1960) atestă, conform criticilor literari, virtuţile unui prozator de excepţie, cu vocaţie de caracterolog şi pun în practică propriile idealuri estetice şi idei de critică literară.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.