AMBASADORII SUCCESULUI- ISTORII DIN DIASPORA

Ambasadorii Succesului: Diana Hîncu – basarabeanca implicată la Bruxelles într-un proiect care vizează consolidarea diasporei din întreaga lume

A duce tradiţiile şi cunoştinţele profesionale peste hotare, dar fără să uiţi de unde ai plecat sunt caracteristici esenţiale ale unui ambasador al succesului. Eroina ediţiei de astăzi a lucrat la Centrul Internaţional pentru Politici Migraţionale de la Chişinău, dar a ajuns la biroul de la Bruxelles al aceleaşi organizaţii. Este implicată într-un proiect care vizează consolidarea grupurilor etnice din Diaspora din întreaga lume. Faptul că ea însăşi este în Diaspora o ajută şi mai mult în activitatea profesională din capitala Belgiei. Aşa poate pune umărul la crearea de conexiuni ce pot fi utile şi Republicii Moldova.

La Chişinău, Diana Hîncu a fost timp de 10 ani şef de birou al Centrului Internaţional pentru Politici Migraţionale. Anul trecut a primit oferta de a se muta la sediul organizaţiei din Bruxelles şi nu a stat mult pe gânduri.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Mie mi s-a părut la acel moment ca să lucrezi pentru Diaspora, trebuie să fii diasporă ca atare.

În cadrul organizaţiei, Diana este implicată într-un proiect ce vizează consolidarea grupurilor etnice aflate în Diaspora din întreaga lume.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Proiectul meu se numeşte Platforma Globală a Uniunii Europene pentru Diaspora. Noi ne ocupăm cu toată diaspora, nu doar cea basarabeană. Sunt proiecte care ţin de consolidarea capacităţilor, diaspora să fie mai activă, să se conecteze cu ţara de origine.

Diana nu uită de unde a plecat şi se implică şi în proiecte ce vizează Republica Moldova.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Am primit chiar anul trecut o solicitare de la Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie, cel mai vechi muzeu din Moldova, care vor să se ocupe de ruta Ţîpova-Saharna şi ca doi experţi din diaspora să-i ajute să conceptualizeze chestia asta.
Interacţionând mult cu grupuri entice din întreaga lume, Diana Hîncu poate face comparaţii, dar mai ales, poate învăţa metode de comportament.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Eu aş zice că diaspora noastră este solidară mai ales în situaţii de criză, eu aşa aş formula, dar încă nu foarte structurată şi destul de tânără.

Diana Hîncu este lector la o universitate privată din Republica Moldova. Studiu de la distanţă a ajutat-o să-şi continue activitatea chiar şi după ce s-a mutat la Bruxelles.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Eu predau un domeniu care ţine tot de ceea ce fac eu – dreptul internaţional al migraţiei. Acesta este un modul pe care eu l-am creat, ţin foarte mult la el. Noi vorbim de drepturile migranţilor, iar la noi fiecare moldovean are măcar o persoană care a plecat sau are experienţa migraţiei şi păcat să nu ştii unde să te adresezi. Mie mi se pare o chestie vitală. Şi eu asta vorbesc cu studenţii, nu neapărat teorie.

Diana redescoperă locurile natale, dar mai ales felul de a fi al basarabenilor, chiar dacă este plecată de doar un an.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Dacă mentalitatea noastră şi gândirea noastră ar fi un pic mai deschisă, ar fi mai bine. Să fim mai cinstiţi, mai sinceri, mai direcţi. Nu ştiu cum, moldovenii noştri nu pot fi direcţi, mie aşa mi se pare. Nu pot spune lucrurilor pe nume.

Diana Hîncu este sigură că Republica Moldova nu are altă cale decât cea a alipirii de blocul comunitar european.

DIANA HÎNCU, basarabeancă stabilită la Bruxelles: Eu cred că Moldova este o ţară europeană şi noi suntem parte a culturii europene şi noi suntem parte a culturii europene şi interesele noastre merg tot acolo. Eu aş vedea-o doar aici.

La Bruxelles, Diana Hîncu s-a integrat uşor şi se simte bine în acel oraş cosmopolit. Îi lipsesc doar cei dragi, rămaşi acasă, şi brânza de oi, pentru care deocamdată spune că nu a găsit un înlocuitor.