Social

Ziua Mondială a Crucii Roșii: Mai multe activităţi de promovare a voluntariatului şi solidarităţii umane, la Chişinău

Ziua Mondială a Crucii Roșii: Mai multe activităţi de promovare a voluntariatului şi solidarităţii umane, la Chişinău

Mai multe activităţi de promovare a voluntariatului şi solidarităţii umane au marcat, astăzi la Chişinău, Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Pe strada Pietonală Eugen Doga trecătorii au putut să-şi măsoare tensiunea arterială şi glicemia, au aflat cum să acorde corect primul ajutor medical şi au fost invitaţi să doneze sânge.

Crucea Roşie ajută la toată lumea. Nu este politică şi nu este religie, dar este o societate organizată de mulţi ani de zile care face bine la tot poporul.

SILVIA ROŞCA, vicedirector, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui: În cadrul acestui eveniment am contribuit şi noi cu materiale informative pentru populaţia general, de a sensibiliza şi de a invita la donare de sânge, donare de plasma, domare de celule.

Cu aceeaşi ocazie a fost organizat şi un maraton simbolic, pe o distanță de doi kilometri, la care au participat peste 150 de persoane.

Societatea "Crucea Roșie din Moldova" are 1.300 de voluntari în cele 19 filiale din ţară.

"Eu sunt coordonator de voluntari aici la filiala din Chişinău şi sunt voluntar în cadrul subdiviziunea dezastre. Mă ocup cu acordarea primului ajutor în caz de necessitate la diferite evenimente precum maratoane, concerte." "Cât am fost voluntar la Crucea Roşie, foarte mult mi-a plăcut implicare pe care o am în viaţa oamenilor şi faptul că pot să fac exact cee ace îmi place şi pot să ajut persoanele din jurul meu. Astfel, ca la final de zi să fiu liniştită că am adus un strop de fericire în viaţa cuiva."

Anul trecut, Crucea Roşie din Republica Moldova a oferit astistenţă umanitară pentru aproximativ 110 mii de persoane, inclusiv refugiaţi din Ucraina.

DIANA LUNGU, director executiv, Societatea "Crucea Roșie din Moldova": În ultimul an voluntarii crucii roşii s-au marcat prin acţiuni ce ţin de ajutorul refugiaţilor ucraineni, dar şi comunităţii gazdă. În mare parte accentual este pus pe integrarea socială a refugiaţilor. La fel, proiecte de sănătate. Proiecte în care promovăm un mod sănătos de viaţă, la fel proiecte ce promovăm donarea voluntară de sânge.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar, municipiul Chişinău: Suport şi financiar dar şi umanitar şi acest lucru a fost foarte important pentru că a susţinut populaţia Chişinăului în depăşirea anumitor perioade de criză. Şi mizăm în continuare pe acest parteneriat.

Ziua internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii a fost sărbătorită, pentru prima dată, pe 8 mai 1948.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter