Social

Cazul Anei-Maria scoate la iveală lacune în legislație. Principalul suspect va fi pus sub învinuire şi pentru violenţă sexuală

video

Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul răpirii şi morţii tinerei însărcinate din Orhei, va fi pus sub învinuire şi pentru violenţă sexuală. El a fost dus astăzi în faţa unei comisii formată din psihiatri pentru a se stabili dacă a avut discernământ atunci când a comis crima. Despre cazul şocant s-a vorbit şi în Parlamentul de la Chişinău, unde au avut loc audieri publice.

Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul morţii Anei-Maria, e pus sub învinuire pentru răpirea şi omorul unei femei însărcinate. Procuratura Generală susţine că el poate fi învinuit şi de violenţă sexuală, inclusiv în bază de gen.

MARIANA GORNEA, procuror: „Va fi investigată şi fapta sub aspectul stabilirii motivului de gen. Respectiv, imputarea unei alte agravante şi anume infracţiunea comisă din motive de prejudecată sau de gen, pentru că acest caz denotă că nu este altceva decât o infracţiune ce reprezintă o vioelnţă bazată pe gen. O infracţiune comisă asupra unei femei, deoarece este femeie. Deoarece este mai vulnerabilă. Deoarece necesită şi un răspuns mai prompt al statului.”

Cazul Anei-Maria, răpită şi ucisă cu o deosebită cruzime, a scos la iveală un şir de lacune din legislaţie. Şeful Poliţiei Naţionale susţine că, în pofida tehnologiilor, oamenii legii nu pot localiza o persoană cu ajutorul telefonului mobil, deoarece nu există o lege în acest sens. S-a vorbit şi despre alte lacune.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Numerele de înmatriculare , Prepay  - fără persoană, acolo unde până stabileşti şi indentifici cine este posesorul acelui număr de telefon e de durată. Haideţi ca toate sistemele video care sunt cu vizibilitate în spaţiul public, noi nu vrem să facem intereferenţă în viaţa privată, dar acolo unde vorbim de spaţiile publice, poliţia să aibă acces la toate aceste înregistrări.”

În cadrul audierilor publice s-a discutat  despre fenomenul violenţei asupra femeilor. Doar anul trecut, 23 de femei au fost omorâte de soți, concubini sau chiar de fii.  Peste 40 de organizaţii non-guvernamentale au venit cu un apel public şi au cerut autorităţilor recunoaşterea noţiunii de "femicid" în legislaţia Republicii Moldova.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÎRGARI, preşedintele, Centrul de Drept al Femeilor: „Societatea doreşte acţiune. Apelul nostru se structurează pe două mari aspecte. Pe de o parte recunoaşterea noţiunii de femicid în legislaţia naţională. Din punctul nostru de vedere, noţiunea de femicid trebuie reflectată mai clar şi noi nu vrem definiţii simple, puse în lege.”

Vicepreşedintele Parlamentului, Doina Gherman, a declarat că un grup de lucru va propune modificarea legislaţiei pentru a investiga orice caz de violenţă asupra femeilor.

DOINA GHERMAN, vicepreşedintele Parlamentului: „Noi ne-am notat toate propunerile de modificare a legislaţie. Aici, în Parlament vom delega Comisiei Juridice ca să vină cu propunerile necesare.”

Între timp, în faţa legislativului, un grup de persoane a organizat şi un flash mob în care a cerut dreptate pentru Ana-Maria, dar şi pentru alte victime ale violenţei.

DIANA CEBOTARI activistă: „Vreau ca toate femeile dar şi bărbaţii să se simtă în siguranţă, pe străzi. Credem că autorităţile trebuie să se implice şi mai mult în toate aceste cazuri, începând cu iluminarea pe străzi şi până la pedepse aspre care comit aceste crime.”

ALINA CEBOTARI activistă: „Autorităţile trebuie să întreprindă mai multe măsuri mai aspre pentru a pedepsi femicidul pentru că de cele mai multe ori sunt omorâte pentru că sunt de acest gen.”

Ana-Maria, tânăra de 19 ani, însărcinată în aproape şase luni, a urcat pe 12 aprilie într-o maşină de ocazie, după care a dispărut. După opt zile de căutări, cadavrul ei a fost găsit într-o pădure, la 21 de kilometri de casa suspectului din raionul Teleneşti. În prezent, el se află în arest preventiv pentru 30 de zile.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter