Actualitate

Evghenia Guţul, însoţită de fugarul penal Ilan Şor şi de Marina Tauber, au admirat tancurile Rusiei din Piaţa Roşie. Alexandru Tănase: „Asta demonstrează cât de tare a degradat regimul de la Kremlin”

Evghenia Guţul, însoţită de fugarul penal Ilan Şor şi de Marina Tauber, au admirat tancurile Rusiei din Piaţa Roşie. Alexandru Tănase: „Asta demonstrează cât de tare a degradat regimul de la Kremlin”

1Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, însoţită de fugarul penal Ilan Şor şi de neafiliata Marina Tauber, au admirat astăzi tancurile Kremlinului, de la una dintre tribunele din Piaţa Roşie din Moscova. Într-o postare video de pe reţelele de socializare, Guţul spune că participă la paradă la invitaţia lui Putin şi că reprezintă regiunea găgăuză şi chiar întreaga Republică Moldova. Experţii politici de la Chişinău spun că în acest fel Guţul îşi exprimă susţinerea pentru războiul din Ucraina, motiv pentru care ar trebui să răspundă penal în faţa legii.

Cu panglică bicoloră la piept, Evghenia Guţul îi mulţumeşte, din Piaţa Roşie de la Moscova, liderului de la Kremlin pentru invitaţia la parada Zilei Victoriei. Ea a sugerat că reprezintă Republica Moldova.

EVGHENIA GUŢUL başcanul UTA Găgăuzia: „Îi mulţumesc preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, pentru invitaţia de a participa la aceste evenimente. Este un semn de prietenie şi încredere între naţiunile noastre”.

Presa rusă a publicat, ieri, mai multe imagini în care condamnatul fugar Ilan Șor apare alături de deputatul neafiliat Marina Tauber și bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, în timp ce depun flori la memorialul de la Moscova.

În acest an, la parada din capitala rusă participă preşedinţi din opt ţări. Este vorba de liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Cuba, Laos și Guineea-Bissau. Analiştii politici de la Chişinău spun că aceste vizite, tot mai dese în ultima perioadă, nu trebuie trecute cu vederea şi îndeamnă autorităţile de la Chişinău, dar şi cancelariile occidentale să ia măsuri urgente.  

MIHAI ISAC analist politic: „Atât de uşor se pun în slujba unor interese străine, ar trebuie să îngrijoreze autorităţile de la Chişinău şi, desigur, ar trebui să fie aprobate noi pachete legislative care să prevină pe viitor astfel de acţiuni”,

ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţional:e „Prezenţa lui Ilan Şor şi a suitei sale la paradă demonstrează cât de tare a degradat regimul de la Kremlin. .Astăzi, liderul de la Kremlin este înconjurat de tot felul de şarlatani, de aventurieri.Cred că ar fi cazul ca Parlamentul să vină cu anumite modificări în codul penal, stfel încât să fie posibilă incriminarea susţinerii regimului de la Kremlin."

ANATOL ŢĂRANU analist politic :"O încercare de a prezenta Republica Moldova ca o parte care susţine acest război a Federaţiei Ruse împotriva poporului ucrainean. Iar asta este o sfidare deschisă la adresa politicului moldovenesc, la adresa bunului simţ."

De la începutul anului, Evghenia Guţul a făcut nenumărate vizite la Moscova şi s-a lăudat că s-a întâlnit cu importante persoane politice de la Kremlin, printre ei şi preşedintele Vladimir Putin. În Rusia, aceasta a lansat mai multe falsuri despre Republica Moldova şi a făcut promisiuni irealizabile pentru cetăţenii din autonomie. După ultima vizită din capitala rusă, autorităţile de la Chişinău au găsit în bagajele susţinătorilor săi, 20 de milioane de lei. A fost deschis un dosar penal pentru contrabandă în beneficiul unui grup criminal organizat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter