Social

Peste 800 de elevi ai unui liceu din Chişinău au participat la un exerciţiu de evacuare în caz de incendiu

Peste 800 de elevi ai unui liceu din Chişinău au participat la un exerciţiu de evacuare în caz de incendiu

Peste 800 de elevi ai unui liceu din Chişinău au participat astăzi la un exerciţiu de evacuare în caz de incendiu organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Elevii si profesorii au învăţat cum să reacţioneze prompt şi cum să acorde primul ajutor. In timpul exercitiului, salvatorii au avut misiunea specială de a evacua un elev în timp record.

Elevii au reuşit să iasă din şcoală în timp util, până la venirea echipajului de salvatori. Ei au învăţat şi cum să utilizeze stingătorul de flăcări.

GRIGORE PLAGOV profesor, Liceul Teoretic ,,Academician Constantin Sibirschi": „Mereu sunt în şcoală, în liceu, şi facem nişte exerciţii, îi învăţ cum să iasă în aşa situaţii, ce să facă, şi aici s-au antrenat foarte bine echipele noastre”.

Simularea a pus accent pe evacuarea potenţialelor victime. Conform scenariului, un copil a fost ajutat să iasă de profesori şi colegi, iar altul a fost salvat de angajaţii IGSU.

VLADISLAV SCUTELNIC locotenent colonel, IGSU: „La instituţia dată s-a reuşit în 2:30 de evacuat. Exerciţiu de evacuare a elevilor şi a cadrelor didactice din incinta instituţiei s-a desfăşurat cu succes. A fost o măsură planificată care a decurs fără careva incidente, asta e cel mai important”.

AURELIA ANDRIEŞ director, Liceul Teoretic ,,Academician Constantin Sibirschi": „Noi facem aşa antrenamente în fiecare an, de două ori, MUSCA ca... copiii să cunoască ce fel să se comporte în aşa situaţie, să reacţioneze aşa cum trebuie. Şi cadrele didactice ştiu pe care uşă trebuie să iasă, câte minute au la dispoziţie”.

LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă, IGSU: „Trebuie să spunem că acea situaţie a fost la Liceul ,,Liviu Deleanu" a arătat că aceste aplicaţii sunt foarte utile şi doar datorită acestor exerciţiu niciun copil nu a avut de suferit. Până în acest moment, au fost desfăşurate aplicaţii în 131 de instituţii de învăţământ din toată ţara, atât din nord, sud, cât şi din centru”.

Aceste exerciţii şi-au dovedit eficacitatea şi la ultimele două incendii reale care au avut loc, pe 5 şi 23 aprilie, la Liceul ,,Liviu Deleanu" din Chişinău. Expertiza a stabilit că ar fi fost vorba de încălcarea regulilor de securitate în timpul unor lucrări de sudură. Iar în cel de-al doilea caz, flăcările au izbucnit într-o încăpere auxiliară, dar au fost stinse rapid de către angajaţi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter