Social

Recomandările autorităților de sărbătorile pascale

Recomandările autorităților de sărbătorile pascale

Sunt zile numărate până la Paşte, iar instituţiile statului au luat deja un şir de măsuri pentru a asigura ordinea şi securitatea publică de sărbători. Din 1 mai, în interiorul Aeroportului Chișinău vor avea acces doar pasagerii, iar mii de poliţisti vor patrula în zonele aglomerate.

Din 1 şi până pe 16 mai, în Aeroportul Internaţional Chişinău vor avea acces doar pasagerii. Şeful Poliţiei de Frontieră, Ruslan Galuşca, a explicat că scopul acestei măsuri este de a spori securitatea în zona aerogării. De Paște, numărul polițiștilor de frontieră va fi majorat la punctele de trecere, inclusiv în aeroport. Autorităţile spun că în această perioadă s-ar putea intensifica şi traversările ilegale.


RUSLAN GALUŞCA, şeful Poliţiei de Frontieră: „Este o practică, de fapt, tradiţională. În acest sens, am sporit numărul de patrule care vor patrula sectorul de frontieră. Inclusiv va fi sporit şi numărul de patruli mixte, cu colegii din Ucraina şi cu colegii din România, pentru verificarea persoanelor care se află în zona de frontieră”.


Şeful Poliţiei Naţionale susţine că mii de oameni ai legii vor fi la datorie pe drumurile naţionale, dar şi în parcuri, pieţe şi alte zone aglomerate. Totodată, cetăţanii sunt îndemnaţi să aibă grijă de bunuri, iar părinţii să nu-şi lase copiii nesupravegheaţi. Şeful IGP a venit cu recomandări şi pentru cei care vor participa la evenimentele dedicate zile de 9 mai.


VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Amintesc că avem cu toţii obligativitatea de a respecta bunele reguli reglementate de legislaţia în vigoare, dar în mod special de legea cu privire la întruniri. La moment este interzis comercializarea, păstrarea, producerea şi portul panglicilor bicolore, care reprezintă simbolul unei agresiuni. Rugăm ca să evităm mesajele cu tentă politică şi provocatoare”.


Tradiţional, de sărbători creşte numărul cazurilor de intoxicaţii, inclusiv cele provocare de consumul excesiv de alcool. Şi reprezentanţii ANSA au venit cu recomandări către cetăţeni.


ANA-MARIA RACU, șefa secției nutriție, ANSA: „Menţinerea mâinilor şi suprafeţelor curate înainte şi în timpul alimentelor. Separarea alimentelor crude cu cele preparate. Gătirea termică corespunzătoare a alimentelor. Bucatele pregătite se vor păstra în frigider timp d emaxim 48 de ore”.

În caz de urgenţe, cetăţenii sunt rugaţi să sune la Serviciul 112.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter