Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviul Telejurnalului cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Suntem dispuși să lucrăm cu R. Moldova atât de mult cât R. Moldova îşi doreşte să lucreze cu noi

post-img
interviu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aflat în această săptămână în vizită în R. Moldova, a acordat un interviu în exclusivitate TVR MOLDOVA.

 


SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Zilnic, practic vedem atacuri în regiunea Odesa, rămăşiţe din aceste proiectile cad pe teritoriul României, stat membru NATO. Ce măsuri ia Alianţa pentru a reduce sau a elimina aceste incidente revoltătoare?

MIRCEA GEOANĂ secretar general adjunct al NATO: Care pot apărea, sunt rezultatul unor. Ce poate fi mai brutal si inuman decât așa ceva? Să tai curentul iarna şi să tai accesul la hrană pentru atât de multă populație care are nevoie de mâncare şi de protecţie. Este o mare diferență pe care noi o facem, în mod evident, într-un atac deliberat, în acest caz nu există şi incidente care sunt preocupante, care creează anxietatea, comentarii multiple.Şi ca român, îmi dau seama. Populația din Republica Moldova, a fost o situație la Giurgiuleşti acum câteva luni de zile, in Polonia. Ne păstrăm capul limpede. Colaborăm cu autoritățile române. Aşteptăm rezultatul anchetelor care sunt în derulare. La nivel politic şi militar, suntem în permanent contact cu aliaţii noștri români şi există în această perioadă noi planuri de apărare pe care le-am adoptat la Vilnius. Suntem într-o fază în care întărim suplimentar tot ce înseamnă apărare şi descurajarea pe flancul estic, inclusiv în zona Mării Negre, inclusiv în România. Apelul meu este unul la vigilență şi la calm. NATO nu este parte a acestui conflict. Facem un management al riscului de escaladare a acestui conflict cu multă atenţie. Sprijin Ucraina, protejăm aliaţii şi evităm escaladarea acestui conflict. Cred că acest lucru l-am făcut foarte bine până acum şi continuăm să facem in viitor.

AJUTOR ŞI EXPERTIZĂ NATO PENTRU CHIŞINĂU

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Spuneaţi că, acum, nu există un risc militar pentru Republica Moldova, dar Rusia duce un război hibrid, menționați chiar Dvs. Cum creştem rezilienţa Republicii Moldova în faţa amenințărilor hibride venite de la Moscova?


MIRCEA GEOANĂ secretarul general adjunct al NATO: Noi am trimis, în luna ianuarie, la Chișinău, o echipă de super-profesioniști de la NATO pe subiecte de reziliență. Noi avem experiență veche. NATO a început să vorbească şi să lucreze pe reziliență în 2014, an care rezonează apropo de ocuparea ilegală a Crimeii şi a unei părți a Donbasului. Avem o experiență vastă. Echipa noastră a făcut deja recomandări către autoritățile de la Chișinău. Le-am discutat cu doamna președinte, prim-ministrul, miniștrii din cabinet, Ministerul Apărării şi în acest moment există un dialog activ pentru a transfera aceste concluzii în Planul de acțiuni practici, fie că este reziliență cibernetică, împotriva dezinformării, securității energetice, fie că e vorba de cataclisme naturale. Este un risc de război, poate să apară, Doamne Fereşte, Cum a fost barajul Nova Kahovka. Schimbări climatice. Suntem convinși că aceste recomandări vor fi extrem de utile. Suntem dispuși să sprijinim în transferul de competență şi de expertiză. Mai este un lucru. Puţină lume ştie că Republica Moldova este partener comun al NATO şi UE, iar intre NATO şi UE există o legături foarte strânsă pe zona rezilienței. De aceea, suntem foarte dispuși să lucrăm NATO - UE – Republica Moldova, pentru că şi UE are resurse şi competențe. Împreună vrem să avem o Republică Moldova mult mai robustă, mult mai rezistentă, atât al nivelul societății, economiei, instituțiilor şi, in general, ca stare de spirit a populaţiei din Republica Moldova.  

REPUBLICA MOLDOVA NU ESTE SUB AMENINŢARE MILITARĂ

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Ar putea Rusia sa revina la planul iniţial din 24 februarie 2022 de a crea coridorul Herson, Nikolaev, Odesa spre Regiunea transnistreană şi să ajungă chiar în Republica Moldova?


MIRCEA GEOANĂ secretarul general adjunct al NATO: Una este să poftești, apropo de domnii moldoveni "să pohteşti" şi alta e să mai şi poţi. Cred că planul a rămas neschimbat, nu am văzut nici un semn, numai că eroismul ucrainenelor, faptul că au fost antrenați pe metode NATO din 2014. Faptul că noi suntem atât de uniţi, NATO şi UE în sprijinirea Ucrainei, face ca acest plan să fie practic imposibil. Pot să dau încă odată o confirmare, un semnal de calm şi de încredere pentru toţi moldovenii, indiferent de ce preferință politică au sau de ce limbă vorbesc acasă. Republica Moldova nu este în acest moment sub amenințare militară. Trebuie să fim foarte atenți la celelalte dimensiuni ale războiului hibrid pe care Rusia le dezvoltă în Republica Moldova. Am văzut şi interferență în alegeri, instigări masive la nesupunere socială, există un arsenal destul de larg şi mă bucur să văd că Republica Moldova ia paşi energici şi hotărâți în contractarea acestor riscuri. Împreună cu noi, UE, parteneri, aliaţi să răspundă cât mai bine cu putință la aceste amenințări.


FĂRĂ SECURITATE NU EXISTĂ PACE

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule Geoana, populația RM continuă sa vadă NATO ca o sperietoare? Ce putem face pentru a schimba aceasta percepție greșită?

MIRCEA GEOANĂ secretarul general adjunct al NATO: În primul rând, să fie foarte transparenți. Sunt decenii de propagandă anti occidentală la care ați fost supuși generațiile mai vârstnice in principal, poate cei mai tineri mai puțin pentru că au călătorit mai mult, au trăit în ţări NATO. Suntem un miliard de cetățeni care am trăit în ţări NATO, şi nu de pomană, suntem cea mai prosperă zonă a lumii. De ce? Pentru că avem securitate. NATO este o alianță defensivă, politică şi am jurat ca muşchetarii să ne apărăm unii pe alţii dacă suntem atacaţi şi suntem defensivi. Nu avem intenții agresive. Nu există armată NATO. Nu există!. Sunt armate naţionale care, în caz de nevoie, îşi pun resursele împreună şi apără teritoriul. Va trebui să demontăm, pas cu pas, cu răbdare, cu transparență. Vorbim şi cu cei care nu neapărat au mare încredere în NATO deocamdată şi să le spunem cine suntem cu adevărat. Să le spunem un simplu lucru: "Fără securitate nu există pace. Fără pace nu există dezvoltare economică. Fără dezvoltare economică nu ai o viaţa liniştită şi prosperă". Dincolo de NATO, cred că Republica Moldova nu este corect ca o țară atât de talentată şi cu oameni inteligenți, capabili să fie cea mai săracă țară din Europa. Această zonă gri, strategică, care din anumite motive istorice Republica Moldova s-a găsit, este cauza principala pentru această situație. Cred cu tărie că drumul de integrare spre UE este un drum just, care nu înseamnă automatism la o relație cu NATO. Noi suntem dispuși să lucrăm cu Republica Moldova atât de mult cât Republica Moldova îşi doreşte să lucreze cu noi. Respectăm neutralitatea constituțională. Suntem parteneri de nădejde. Poate chiar prin acest tip de emisiuni să demontăm o mitologie şi propagandă care s-a adunat in decenii. Federația Rusă şi Kremlinul au nevoie acum de un duşman extern, ca să justifice războiul, situația proastă din interior. Este comod să spui că americanii şi NATO sunt bau-baul planetei. Nu! Suntem un factor de stabilitate şi pace. Un miliard de oameni trăiesc în prosperitate, liniște, democrație pentru că sunt membri NATO. Acest lucru e perfect evident pentru toţi cei care vor să privească adevăratul in faţă.


 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter