Social

Închirierile de mașini, afacere bună de sărbători

Închirierile de mașini, afacere bună de sărbători

Maşinile de închiriat sunt la mare căutare în această perioadă. Sute de persoane, în general, basarabeni care revin acasă din străinătate pentru sărbătorile pascale, apelează la serviciile firmelor specializate. Companiile rent-a-car se întrec în oferte, iar cele mai căutate sunt SUV-urile de mici dimensiuni.

„Este un automobil foarte confortabil, aş putea să spun. Mă simt foarte bine, este luxos, foarte încăpător. Exact ceea ce căutam”.


Alexandru Lazeri, de loc din satul Berezloci, raionul Orhei, lucrează de mai mulţi ani în Irlanda, iar vineri a revenit acasă. El a închiriat o maşină pe care o va conduce în următoarele nouă zile de vacanţă în Republica Moldova.


ALEXANDRU LAZERI, basarabean stabilit în Italia: „M-a costat în jur la 400 de euro. Lucrez ca bucătar şi îmi permit”.


Bărbatul spune că, de fiecare când revine acasă, închiriază o maşină direct de la aeroportul Chişinău ca să ajungă confortabil în localitatea natală.

ALEXANDRU LAZERI, basarabean stabilit în Italia: „La Irlanda nu prea îmi trebuie, nu este convenabil. Cred că o să fac în jur de 2 mii de kilometri. - Unde mergeţi? - În toată Moldova. De la nord şi până sud”.


Conform contractului de închiriere şoferii sunt obligaţi să achite şi o garanţie, pentru eventuale stricăciuni. Maşina trebuie adusă înapoi în aceeași stare și cu aceeași cantitate de combustibil care era în rezervor la momentul preluării.


„Nu consumaţi băuturi alcoolice când vă urcaţi la volan, nu mergeţi cu viteză excesivă respectaţi regulamentul circulaţiei rutiere. Sărbători fericite, ne vedem deja la plecare”.


Administratorii companiilor de închirieri spun că, în perioada sărbătorilor de Paşte, cererea de maşini creşte de cel puţin două ori şi, deseori, cu greu fac faţă numărului mare de solicitări. Cei mai mulţi dintre cei care apelează la serviciile firmelor rent-a-car sunt basarabeni stabiliţi peste hotare, iar mulţi îşi rezervă din timp autoturismul dorit.


VITALIE OJOG, administrator companie de închirieri auto: „Este o tradiţie, cred că moştenită de către noi moldovenii, de a practica, de a merge în duminica mare la biserică, şi să mergem la cimitire la paştele blajinilor. Şi deci moldovenii revin acasă, de fiecare an, şi închiriază automobile de mers”.


NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Acest Lexus fabricat în 2021 este maşina pentru care se plăteşte cea mai mare chirie. Autoturismul e deja rezervat de un basarabean care trăieşte în Marea Britanie. El va veni mâine acasă și va plăti o chirie de 700 de euro pentru 10 zile. Va returna maşina abia după Paștele Blajinilor, pentru ca revine în Marea Britanie după sărbătoarea pomenirii morţilor”.


Chiria unei maşini porneşte de la 20 de euro pe zi şi poate depăşi de 100 de euro. În funcţie de politica fiecărei companii, mai pot exista taxe suplimentare pentru livrare, şofer personal, asigurare CASCO sau colectarea maşinii de închiriat de la o anumită adresă sau localitate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter