Actualitate

Cristina Gherasimov: Cei care refuză să vadă cât de mult au evoluat spre bine țările care au aderat la UE, pur și simplu se mint pe sine și îi mint și pe alții

post-img
Cristina Gherasimov

Situația tensionată din regiune determină autoritățile să accelereze procesele astfel încât Republica Moldova să fie pregătită să adere cât mai curând la Uniunea Europeană, spune viceprim-ministră pentru Integrare Europeană într-un interviu acordat moldpres.md.

„Așa cum am reușit să obținem statutul de țară candidată și să îndeplinim aproape integral cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, pentru a putea începe negocierile, așa cum – în ciuda contextului economic, social și de securitate dificil - statele membre UE au decis, în decembrie 2023, lansarea negocierilor de aderare, așa vom reuși și noi, de acum încolo, să progresăm pe drumul nostru european”, a declarat Cristina Gherasimov în interviu.

Potrivit oficialei, este singura cale în măsură ca pe viitor Republica Moldova să fie ferită de crize precum cele pe care le trăim în prezent.

„E de ajuns să ne uităm la statele care au aderat după 2000 la Uniunea Europeană pentru a înțelege de ce aceasta este calea cea mai bună și pentru Republica Moldova. Și concetățenii noștri care – fie din încăpățânare, fie din necunoaștere – refuză să vadă cât de mult au evoluat spre bine aceste țări, economic și social, pur și simplu se mint pe sine și îi mint și pe alții. Pentru că aceste țări au cunoscut adevărate salturi de dezvoltare”, a declarat Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană s- arătat cpnvinsă că la fel ca în cazurile României, Poloniei, Cehiei sau Lituaniei, aderarea la Uniunea Europeană va aduce și Republicii Moldova creștere economică și oportunități de dezvoltare.

„Aceasta înseamnă mai multe investiții și mai multe instrumente de business pentru companiile din țara noastră, deci și perspectiva de locuri de muncă bine plătite și venituri suplimentare la buget. Iar dacă sunt bani în buget, pot fi plătite pensii, alocații pentru copii sau indemnizații sociale mai mari. De asemenea, noile state membre primesc sprijin financiar pentru a-și dezvolta infrastructura – adică drumuri noi, școli moderne și spitale la cele mai înalte standarde”, a afirmat Cristina Gherasimov.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter