Actualitate

România rămâne principala piață de desfacere a produselor din Republica Moldova. Ce mărfuri au fost exportate în primele 3 luni ale acestui an

post-img
Export

În primul trimestru al acestui an exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 921,8 milioane dolari, ceea cu e 14% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri autohtone în ianuarie-martie 2024 au constituit 715,1 milioane dolari (77,6% din total exporturi), fiind în scădere cu 2,8% față de perioada similară din anul 2023, în timp ce reexporturile de mărfuri străine (după prelucrare și clasice) s-au cifrat la 206,7 milioane dolari (22,4% din total) sau cu 38,6% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023, scrie moldstreet.com.

România rămâne principala destinaţie

Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte; încălțăminte; fire, cabluri; transformatoare electrice, convertizoare statice, bobine; părți și accesorii de autovehicule; triciclete, trotinete; nuci; scaune, părți de scaune) au deținut 13,6% în total exporturi, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (benzină și motorină; ulei de floarea soarelui; mașini automate de prelucrarea datelor; medicamente; nuci; articole de transport și de ambalare din materiale plastice; aparate pentru condiționarea aerului) – 8,8%.

În pofida unei scăderi cu 17,75% a exporturilor în ianuarie-martie 2024, principala țară de destinație a exporturilor de mărfuri a rămas România, cu o cotă de 31,4% din total. Ea este urmată la mare distanță de Ucraina (8,3%), Germania (6,6%), Italia (6,4%), Turcia (6,1%), Cehia (5,0%), Polonia (4,2%), Rusia (3,2%), SUA (3,0%) și Belarus (2,5%).

Ce exportăm: aparate electrice și părți ale acestora, cereale, fructe şi legume

În structura exporturilor din ianuarie-martie 2024 cele mai mari ponderi le-au revenit următoarelor grupe de mărfuri: mașini și aparate electrice și părți ale acestora (16,7% din total exporturi); cereale și preparate pe bază de cereale (12%); legume și fructe (12%); semințe și fructe oleaginoase (8,4%); îmbrăcăminte și accesorii (6,8%); grăsimi și uleiuri vegetale (6,6%); băuturi alcoolice și nealcoolice (5,6%); petrol și produse petroliere (4,1%); mobilă și părțile ei (3,7%) și articole din minerale nemetalice.

Datele BNS relevă că cea mai semnificativă creștere s-a atestat la exportul de seminţe de oleaginoase – cu circa 50% şi la livrările de fructe şi legume – cu circa 20%.

În acelaşi timp s-a atestat o scădere de trei ori şi ceva a exporturilor de produse petroliere: cu aproape 28% – a exporturilor de ulei vegetal, cu 66% – de vehicule rutiere şi cu 39,4% – de articole din minerale nemetalice, mai relevă datele BNS.

 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter