Politic

Experți, despre parteneriatul de securitate și apărare între UE și R. Moldova: UE deja ne recunoaște cu un statut mult mai apropiat și statutul de candidat aici joacă un rol pozitiv

post-img
Punctul pe AZi

"UE deja ne recunoaște cu un statut mult mai apropiat și statutul de candidat aici joacă un rol pozitiv", e de părere expertul în securitate și politici publice, Andrei Curăraru, în contextul în care Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare fără precendent.

"Este un document cadru care are o forță, în special, tehnică, adică putem să ne așteptăm la mai mult ajutor financiar și tehnic din partea UE aici, în Republica Moldova. Dar și are niște obiective destul de concrete. Schimbul de informații care e crucial pentru Republica Moldova. Serviciile speciale secrete din mai multe state ne-au ajutat să dejucăm atât tentative de destabilizare a ordinii în Republica Moldova, cât și alte acte mai sofisticate aici, inclusiv aducerea de bai în țară. Exerciții militare comune, un militar trebuie să știe să coopereze cu colegii săi din țările partener, asta crește și posibilitatea de utilizare în cadrul diferitor misiuni internaționale, dar și pe pregătire în general. Mai avem și obiectivele legate de lupta cu dezinformarea, atacurile cibernetice, dar și lupta cu terorismul. Toate aceste fenomene sunt prezente în regiune, într-un fel sau altul, sunt niște riscuri majore la adresa securității noastre, iar faptul că UE ne va ajuta cu aceste fenomene destul de periculoase vorbește despre necesitatea și stringența pe care o dă UE acestor fenomene. Mai mult, aș spune că UE deja ne recunoaște cu un statut mult mai apropiat și statutul de candidat aici joacă pozitiv, pentru că nu prea ne putem închipui un astfel de acord semnat cu o țară care nu are acest statut. Odată cu semnarea acestui parteneriat, vom putea participa în misiuni internaționale sub egida UE, până acum participam doar sub egida ONU, asta arătând că Republica Moldova poate contribui la securitatea regională, nu doar să fie un consumator de securitate", a declarat expertul în securitate și politici publice, Andrei Curăraru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu spune că sprijinul acordat de partenerii euro-atlantici nu trebuie privit ca un simplu ajutor sau cadou, ci ca parte a unei strategii fundamentale pentru descurajarea agresiunilor și întărirea rezilienței statelor din această regiune.

"După părerea mea, argumentele sunt într-un fel suficient de clare în a înțelege inclusiv partenerii noștri europeni și euro-atlantici, faptul că ei nu ajută România, Republica Moldova, ei se ajută pe ei înșiși. Deci, trebuie să schimbăm un pic paradigma, retorica în ceea ce privește dialogul cu partenerii noștri înțelegând că, în condițiile în care un război se află în proximitatea spațiului european, cu o capabilitate clară de a se dezvolta pe direcții imprevizibile, niciunul dintre statele care se află direct în zona de confruntare nu poate fi abandonat. Nu este vorba de ajutor, e vorba de o cooperare cu un folos strategic. Este clar că și în legătură cu problemele de protecție strategică, securitate națională, și la Paris, și la Berlin, poate și la Washington, reziliența Republicii Moldova, statelor baltice, Poloniei, României, este esențială, dintr-o perspectivă extrem de clară și concretă. Din acest punct de vedere, acest sprijin pe care îl trimite și sperăm intensificat tot ceea ce înseamnă lumea liberă reprezintă un argument de întărire a securității regionale. Nu se poate concepe o zonă liberă în proximitatea Mării Negre sau a gurilor Dunării, decât printr-un răspuns să intre pe cei doi parametri, inclusiv pe ceea ce privește Republica Moldova, deciși deja de Alianța Nord-Atlantică și anume, descurajare și apărare. Nu e doar o simplă ofertă, cadou sau asistență. E o complinire a unei strategii pe care Alianța Nord-Atlantică a hotărât-o ca fiind fundamentală în ceea ce privește proximitatea estică. Prima zonă de confruntare cu proximitatea estică suntem noi. Din această perspectivă, aici lucrurile, după părerea mea, sunt foarte clare și descurajarea de natură preventivă este poate mai puțin costisitoare decât un răspuns absolut necesar în condițiile unei agresiuni deschise. Să-l citez pe Biden: ne costă mai puțin acum să ajutăm Ucraina, decât ne-ar costa să trimitem soldați americani să lupte cu cei din Federația Rusă", adaugă fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu.

Amintim că, Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare fără precendent. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău, acordul vine să fortifice capacităţile de apărare în faţa provocărilor hibride în actualul context geopolitic.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter