Extern

Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria

post-img
imagine simbol

Preşedintele chinez Xi Jinping a început de duminică vizita de stat în Franţa pentru a discuta despre războiul din Ucraina cu omologul său francez Emmanuel Macron, care îl va duce, de asemenea, la Hautes-Pyrenees, în sud-vestul ţării, pentru o deplasare mai personală, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP. Vizita face parte dintr-un turneu european mai amplu care include Serbia şi Ungaria, relatează tvrinfo.ro.

„Această vizită survine cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi urmează vizitei preşedintelui Republicii la Beijing şi Guangzhou în aprilie 2023”, a transmis biroul de presă al preşedinţiei franceze într-un comunicat.

Acesta este începutul primului turneu european al preşedintelui chinez în Europa de la pandemia de COVID-19. Conform Ministerului chinez de Externe, citat de Xinhua, în afară de Franţa, Xi Jinping va mai efectua vizite în Serbia şi Ungaria, în cadrul turneului său european, programat pentru perioada 5-10 mai.

Discuţiile din Franţa „se vor axa pe crizele internaţionale, în primul rând pe războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, pe aspectele comerciale, pe cooperarea ştiinţifică, culturală şi sportivă, precum şi pe acţiunile noastre comune în faţa provocărilor globale, în special urgenţa climatică, protecţia biodiversităţii şi situaţia financiară a celor mai vulnerabile ţări”, a adăugat preşedinţia franceză.

Pascal Boniface, fondator, Institutul pentru Afaceri Strategice: Este o vizită foarte importantă deoarece, într-adevăr, preşedintele Xi nu a venit în Europa în ultimii cinci ani din cauza pademiei de COVID 19. Este o perioadă foarte importantă din cauza războiului între Rusia şi Ucraina, a războiului din Gaza între palestinieni şi israelieni. Este un moment foarte important să creştem cooperarea, cooperarea strategică dintre Franţa şi China şi să căutăm împreună modalităţi de a reduce tensiunea şi să facem progrese spre pace.

Câteva sute de activişti tibetani s-au adunat duminică în Place de la Republique din Paris pentru a denunţa China drept „prădător” şi „regim colonial”. ' „Nu totalitarismului chinezesc”, scria pe un banner.

author-img_1